Вијести, Свијет

Експлодирао гасовод, Дамаск без струје

Дамаск остао је без струје, пошто је експлодирао гасовод који напаја електрану. Стручњаци започели поправке. Гасовод који напаја електрану за снабдевање Дамаска електричном енергијом, експлодирао је и оставио главни град Сирије без струје, јавила је агенција РИА Новости, позивајући се на неименовани војни извор.

„Експлозија се догодила у области Деир Али, пет километара од међународног аеродрома Дамаска. Град је без струје“, рекао је саговорник руске агенције, додајући да се пламен од запаљеног гаса види из многих делова главног града.

Тамошњи медији извештавају и да је због експлозије без струје остало пет провинција. Стручњаци су започели поправке да би обновили напајање, наводи агенција РИА Новости.   Агенција подсећа да се слично десило пре скоро месец дана код Дамаска, када је због оштећења гасовода главни град са предграђима остао без струје, као и Латакија и Тартус.

Гасовод

Гасовод

У међувремену борбе сиријских побуњеника и владиних трупа се настављају. Побуњеници су заузели стратешки важну болницу код милионског града Алепа на северу земље, након што су владине трупе данима бомбардовале тамошње квартове и општине у рукама опозиције, рекли су њени извори. Освајање болнице Кинди не утиче значајније на ширу ситуацију у бици за Алепо, који је више од годину дана подељен између владиних и побуњеничких снага, али пружа олакшање побуњеницима. Њихове вишемесечне заваде омогућиле су снагама режима Башара ел Асада да заузму територије под побуњеничком контролом на неколико фронтова у грађанском рату у Сирији. Побуњеници су неколико месеци покушавали да освоје болницу Кинди која је близу опкољеног централног затвора у којем Асадова власт, како се верује, држи хиљаде људи у притвору. Болница је коначно пала јуче, према изворима Медија центра у Алепу и Сиријске опсерваторије за људска права са седиштем у Лондону. Обе ове организације наклоњене су побуњеницима. Према речима локалних опозиционих активиста, у нападу на болницу учествовали су борци из конзервативних муслиманских група и организација повезаних са Ал Каидом. У бици за Кинди погинуло је најмање 35 побуњеника, а за сада није познато колики су губици владиних снага.

Извор: РТС.Срб

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *