Вијести, Свијет

Експерти: Војна операција Кијева осуђена на неуспех због унутрашњих противречности

Кијев није у стању да успешно спроведе војну операцију на истоку земље, јер не контролише у потпуности све војне формације, укључене у такозвану АТО (антитерористичку операцију).

Украјинске власти још увек се надају да ће добити војну подршку са Запада, која међутим, не хаје да испоручи оружје дезорганизованим војним групама.

Нова украјинска војска је неприпремљена за реализацију задатака, које јој је поставила кијевска влада. Команда снага Националне гарде, Десног сектора, као и СБУ и МУП не могу међусобно да усагласе своје акције, нити да их координирају са одлукама генерала украјинске војске, преноси Итар Тасс позивајуће се на агенцију Криминформ.

Унутар украјинске војске нарушена је субординација, непосредни извршиоци не журе да реализују наредбе команде и често их сватају само као „препоруке“. Према подацима извора агенције, војска одбија да извршава артиљеријска гранатирања градова и „није активни приликом чишћења“.

Зато стручњаци сматрају да је такозвана антитерористичка операција давно измакла контроли њених покретача и претворила се у „спонатана и хаотична дејства различитих оружаних формација“.

Кијев, такође, још увек чека војну подршку Запада, али западни партнери не журе да је пруже. Према речима саговорника агенције они „страхују да дају или продају оружје дезорганизованој и деморализованој војсци“.

© Photo: RIA Novosti/ President of the Ukraine Press

© Photo: RIA Novosti/ President of the Ukraine Press

Према наводима агенције снагама АТО тренутно су потребни хеликоптери, авиони борбене авијације, нови оклопни транспортери, артиљеријски системи, стрељачко оружје и муниција. Али Запад украјинским безбедносним снагама шаље само „војничка следовања“, заштитне прслуке и шлемове лошег квалитета“. Кијев ће морати да се задовољи и тиме, јер својих ресурса за набавку оружја, осим новца тајкуна – нема.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *