Вијести, Свијет

ЕК признала да је Барозо некоректно повезао са Путином „заузимање Кијева“

ПЕСКОВ: ТУМАЧЕЊЕ БРИСЕЛА ЈЕ ДОВОЉНО – НЕЋЕМО ОБЈАВЉИВАТИ СТЕНОГРАМ РАЗГОВОРА

  • Претходне недеље у европским медијима појавили су се наводи према којима је Жозе Мануел Барозо наводно пренео европским колегама Путинове речи да је РФ у случају потребе способна да заузме Кијев за две недеље

        ЕВРОПСКА комисија је признала да су наводи у медијима о телефонском разговору председника ЕК Жозе Мануела Бароза са председником РФ Владимиром Путином, према којима је руски лидер наводно говорио о способности Оружаних снага РФ да „заузму Кијев за две недеље“, извучени из контекста. То је за лист The Wall Street Journal изјавила портпаролка ЕК Пиа Аренкилде-Хансен.

        Она је истакла да се то питање „решава дипломатским каналима, а не преко медија“.

         „Оно што смо сматрали да је потребно рећи о телефонском разговору председника Бароза и председника Путина наведено је у саопштењу за медије“ – истакла је она.

         „Могу само да додам да је председник ЕК на затвореној седници информисао колеге из Европског савета о свом разговору са председником Путином“ – рекла је Аренкилде-Хансен.

         „Нажалост, део његових информација изашао је у јавност у облику који је извучен из контекста“ – признала је она. 

Аренкилде-Хансен

Аренкилде-Хансен

Претходне недеље у европским медијима појавили су се наводи према којима је Барозо наводно пренео европским колегама Путинове речи да је РФ у случају потребе способна да заузме Кијев за две недеље.

Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков, коментаришући ту информацију, нагласио је да су речи руског председника извучене из контекста и да су имале другачији смисао, а сама чињеница да је председник ЕК објавио детаље телефонског разговора „излази изван оквира дипломатске праксе“.

„Уколико је то учињено, чини ми се да је то недостојно озбиљног политичара“ – истакао је Ушаков.

Стални представник РФ у ЕУ Владимир Чижов саопштио је да администрација председника Русије поседује како текст, тако и аудио снимак телефонског разговора Путина и Бароза и „спремна је да објави његов садржај како би се отклонили сви неспоразуми“.

Након признања портпаролке ЕК, портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да Кремљ сматра затвореним питање тумачења речи председника Русије Владимира Путина о „заузимању Кијева за две недеље“ у телефонском разговору с председником ЕК Жозе Мануелом Барозом и да неће објављивати стенограм разговора.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *