Свијет

Едвард Сноуден: Шпијунирали смо чак и Уницеф, новинаре и америчке професоре

„БОРБА ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА” БИЛА ЈЕ ЗА ТО САМО ИЗГОВОР И ОПРАВДАЊЕ

  • „Своје грађане прати и влада Шпаније. То раде и француска и немачка влада, а нарочито – британска. Зато што је то јефтино, лако и за њих корисно. Шпанија има 45 милиона становника, али – сваки пут када неко неко некоме телефонира, пошаље поруку или посети неки сајт – то се снима. Сваки пут када нешто електронски купите – и то се сними”

  

       БИВШИ сарадник ЦИА и америчке електронске шпијунаже (НСА) – Едвард Сноуден – открио је шпанској телевизији La Sexta да су САД пратиле и прислушкивале чак и сараднике Дечјег фонда УН (Уницеф).

         „Пратили смо и адвокате који су водили комерцијалне преговоре о ценама краба или електронских цигарета. Пратили смо Уницеф, новинаре и америчке професоре” – прецизирао је Сноуден којем је азил дао руски председник Владимир Путин.

         Објаснио је да је све рађено „под фирмом борбе против тероризма” и подвукао:

         „Програми које смо за то користили никакве везе са тероризмом нису имали. То је био само изговор и оправдање. То је била дипломатска манипулација. То је била економска шпијунажа са социјалном контролом. То је сила која није сумњала да масовно праћење јача државну моћ”.

         Сноуден је истом каналу открио и да власти Шпаније прате своје грађане:

         „То ради влада Шпаније, то раде и француска и немачка влада, а нарочито – британска. Зато што је то јефтино, лако и за њих корисно. Шпанија има 45 милиона становника, али – сваки пут када неко неко некоме телефонира, пошаље поруку или посети неки сајт – то се снима. Сваки пут када нешто електронски купите – и то се сними”.

Едвард Сноуден

Едвард Сноуден

Сноуден је шпанској телевизији одговорио и на питање „Да ли сте сарађивали са Русијом?”. Његов одговор је био:

„Апсолутно не! Све сам тако испланирао да не паднем под утицај ни једне владе. Уосталом, не мислим да је руска влада за мене била заинтересованија од осталих. Ствар је у томе што ја никада нисам имао намеру да останем у Русији”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара