Вијести, Свијет

Џорџ Осборн: Лондон неће дозволити Европској унији да му диктира своју вољу у економији

КАМЕРОНОВ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА: НЕКА НИКО НЕ СУМЊА У ФИНАНСИЈСКУ НЕЗАВИСНОСТ БРИТАНИЈЕ

  • „Велика Британија ће изаћи из целог низа заједничких сфера деловања ЕУ да би појачала позиције националног парламента. Наш идеал је да будемо део јединствене економске зоне ЕУ, али да све друге сфере остану у компетенцији британског парламента”

         ВЕЛИКА Британија неће дозволити Европској унији да јој диктира своју вољу у економији – изјавио је Џорџ Осборн.

         Британски министар финансија при том је подвукао: „И присталице и противници очувања односа са ЕУ – нека не сумњају у финансијску независност Лондона”.

         Одмах потом је додао: „Велика Британија ће тежити избалансиранијим економским односима између земаља које су у саставу еврозоне и оних које то нису. Ми смо спремни да подржимо даљу интеграцију унутар еврозоне, али сматрамо да ЕУ зарад тога мор испунити низ услова, међу којима је и – прав едно јединствено тржиште ”.

         Осборн је поновио да Лондон нема намеру да своја овлашћења препушта „централним структурама ЕУ”. Па прецизирао:

         „Велика Британија ће изаћи из целог низа заједничких сфера деловања ЕУ да би појачала позиције националног парламента. Наш идеал је да будемо део јединствене економске зоне ЕУ, али да све друге сфере остану у компетенцији британског парламента”.

         Осборн је предочио да Лондон од ЕУ тражи гаранције да еврозона неће узурпирати право доношења важних финансијских одлука на штету Уједињеног Краљевства.

Британски министар финансија - Џорџ Осборн

Британски министар финансија – Џорџ Осборн

„Међу принципима које желимо да вратимо је и један веома једноставан: једнаки услови за земље унутар еврозоне и оне које су изван ње – уз очување јединства тржишта. Ако ова питања не буду решена, чак и они који су међу нама најпроевропскије расположени – почеће да постављају питање у чему су уопште предности од чланства у Европској унији” – упозорио је Осборн.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *