Вијести, Свијет

Џон Кери: Председник Владимир Путин погрешно тумачи оно што САД раде у Украјини

„САНКЦИЈЕ имају значајан негативни ефекат на Русију и њену економију, али недовољан да би председник Владимир Путин одустао од своје стратегије“ – оценио је Џон Кери.

АМЕРИКАНЦИ БИ И ДА САРАЂУЈУ СА РУСИЈОМ И ДА ЈОЈ УВОДЕ НОВЕ САНКЦИЈЕ

        Државни секретар САД је чак указао да је руска рубља изгубила 50 одсто вредности, а да је из РФ прошле године „побегла“ 51 милијарда долара.

        Кери је нагласио да је Вашингтон припремио нове санкције које ће, како је рекао, „ступити на снагу ако се појаве околности  које изискују тренутни одговор са ефектом који ће се (у Русији) осетити“.

        Подвукао је да би нове санкције „погодиле руску економију“ и истакао да ће уследити уколико Москва и „украјински сепаратисти“ не буду поштовали споразум Минск-2:

         „Поново упозоравам да је хитно неопходно да лидери и Русије и сепаратиста почну да реализују споразуме из Минска, свуда – укључујући Дебаљцево, зону око Мариупоља и друге стратешке регионе. Ако то изостане, ако ОЕБС не буде имао пуну слободу у свом деловању – уследиће нове санкције, а руска економија већ осећа проблеме“.

        Шеф америчке дипломатије је истовремено изнео уверење званичног Вашингтона да Путин „неправилно схвата потезе САД у Украјини“ и изразио наду да ће између САД  и Русије бити обновљена сарадња.

         „Спремни смо за сарадњу са председником Путином и Русијом ако су они спремни да се држе споразума које су потписали и да живе по међународним стандардима“ – указао је Кери и додао:

         „Председник Путин неправилно тумачи велики део онога што САД чине или покушавају да чине. Ми нисмо увучени ни у какве „многобројне обојене револуције о којима он говори“.

Сергеј Лавров и Џон Кери

Сергеј Лавров и Џон Кери

Кери је све ово изговорио након сусрета са руским министром иностраних послова Сергејом Лавровом.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *