Вијести, Свијет

Џихадисти у БиХ имају нове мете

Мете џихадиста који су се из Сирије вратили у БиХ могле би да буду базе, објекти и припадници ЕУФОР и НАТО, као и неколико западних амбасада.

САРАЈЕВО – Мете џихадиста који су се из Сирије вратили у БиХ могле би да буду базе, објекти и припадници ЕУФОР и НАТО, као и неколико западних амбасада, пише „Глас Српске“.

ђихдисти-илустрција

Џихдисти-илустрција

Досадашњи избор мета терористичких напада у БиХ показује да се постепено иде на мете које имају већи степен заштићености.

Тако су вехабије од напада и убијања Хрвата у средњој БиХ, ликвидације полицијских званичника, напада на Полицијску станицу у Бугојну дошле до терористичког напада на америчку амбасаду у Сарајеву претпрошле године, казао је за овај лист извор близак безбедносним структурама.

„Покушај да се напад Мевлида Јашаревића на амбасаду САД сведе на индивидуалан чин безуспешан је, јер се радило о организованој акцији. Амбасаде, поред база ЕУФОР-а и НАТО, сада су потенцијалне мете терориста“, сматра он.

Јашаревић је правоснажно осуђен прошле недеље на 15 година затвора због напада на америчку амбасаду у Сарајеву 28. октобра 2011. године, када је рањен и један полицајац.

„Глас Српске“ пише и да је већина од педесетак повратника са сиријског ратишта већ контактирала вехабијске вође у Бужиму, Тузли и Коњицу.

До сада се највећи број радикалних исламских ратника из Сирије вратио у Тузлу, Сарајево, Сански Мост, Велику Кладушу и Бихаћ, одакле их је највише и отишло на ратиште у Сирију, а, како наводи извор листа, у току су припреме за одлазак већег броја ратника из Травника и Зенице.

На ратиштима у Сирији, Авганистану и Ираку налази се око 500 држављана БиХ, од којих у Сирији њих 300, наводи лист.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *