Вијести, Свијет

„Џејмс Бонд“ за отцепљење Шкотске, „Хари Потер“ за очување Велике Британије

СЕР АЛЕКС ФЕРГУСОН ПРОТИВ НЕЗАВИСНОСТИ: „МИ СМО ДЕО ЈЕДИНСТВЕНЕ БРИТАНСКЕ ПОРОДИЦЕ“

  • Глумац Шон Конери себе већ већ одавно зове шкотским националистом (при том, живи на Бахамима). Он се на све начине залаже за шкотски суверенитет и истиче да ће се Шкоти боље од било кога другог старати о својој будућности
  • Џоан Роулинг живи и ради у Единбургу, али има другачији став. Изјавила је да би проглашавање независности Шкотске могло да буде „историјска грешка“. И, донирала је милион фунти (1,6 милиона долара) организаторима кампање против њеног одвајања
  • Глумац Алан Каминг вратио се у Шкотску са Бродвеја, где се изводи мјузикл „Кабаре“ у којем он учествује, како би бранио своју тачку гледишта у отаџбини. Упозорио је: „Ово је историјски тренутак за све нас. Сада имамо шансу да узмемо судбину наше земље у своје руке“
  • На другој страни су музичке, филмске и телевизијске звезде, које су се ујединиле под паролом „Останимо заједно“ („Let’s Stay Together“). Међу њима су фронтмен Ролингстонса Мик Џегер, бивши члан Битлса сер Пол Макартни, певач Дејвид Боуви, глумци Џуди Денч, Патрик Стјуарт и Хелена Бонам Картер

        БОРБА за шкотску независност добила је, изгледа, нову димензију . На страну оних који позивају на отцепљење од Велике Британије стао је Џејмс Бонд, али и присталице очувања целовитости државе имају свог хероја – Харија Потера.

        Заправо, за одвајање од Велике Британије заложио се глумац Шон Конери, који је глумио Џејмса Бонда у филмовима о агенту 007. А творац књига о чаробњаку Харију Потеру Џоан Роулинг изразила је супротно мишљење, преноси Associated Press.

        Конери већ одавно себе зове шкотским националистом (при том, живи на Бахамима). Он се на све начине залаже за шкотски суверенитет и истиче да ће се Шкоти боље од било кога другог старати о својој будућности.

        Роулинг, која живи и ради у Единбургу, има другачији став. Она је једном изјавила да би проглашавање независности Шкотске могло да буде „историјска грешка“. И донирала је милион фунти (1,6 милиона долара) организаторима кампање против њеног одвајања.

        Међутим, Конери и Роулинг – нису једине познате личности које имају став о Шкотској и којима није свеједно шта ће са њом бити.

        Међу онима који се залажу за независност нашао се и Џералд Батлер („300“, „Фантом опере“), музичари из групе Franz Ferdinand и писац Ирвин Велш. Како се нашалио последњи, „јединствена држава – то су покушаји природе да спречи да Шкоти освоје цео сет“.

        Глумац Алан Каминг вратио се у Шкотску са Бродвеја, где се изводи мјузикл „Кабаре“ у којем он учествује, како би бранио своју тачку гледишта у отаџбини. „Ово је историјски тренутак за све нас. Сада имамо шансу да узмемо судбину наше земље у своје руке“ – изјавио је он.

        Много познатих личности има и међу противницима отцепљења Шкотске. Неке од њих прикључиле су се кампањи под називом „Боље је заједно“ („Better Together“).

        Певачица Сузан Бојл још увек живи у селу у Шкотској где се родила и одрасла и тврди да ће гласати против независности. По њеним речима, Шкоти могу да сачувају национално достојанство и сада, у оквиру Уједињеног Краљевства.

        Бивши менаџер Манчестер јунајтеда Алекс Фергусон, један од најуспешнијих фудбалских тренера у историји Велике Британије, такође се огласио. Он је изјавио да се људи пореклом из Шкотске, као што је он, не осећају странцима у Великој Британији као. „Ми смо део јединствене британске породице“ – казао је он.

        Да ли ће изјаве и акције познатих личности утицати на исход референдума у Шкотској, који би требало да се одржи 18. септембра?

        Аналитичари сматрају да је мало вероватно да ће мишљења звезда значајније утицати на резултате гласања.

        Социолог Елис Кешмор, аутор књиге „Култура познатих личности“ („Celebrity Culture“), истакао је да познате личности могу да утичу на избор гласача, али не када је у питању тако озбиљан избор. Они могу да привуку пажњу публике на неке ствари које су далеке од њих, као што су глад и ратови у земљама у развоју, као што је радио фронтмен групе U2 Боно Вокс и његов колега Крис Мартин из Coldplay.

        Међутим, по Кешморовим речима, питање независности Шкотске тиче се свих њених становника, па и становника остатка Велике Британије.

        Људи су вероватно већ формирали своје мишљење: тешко да ће слушати познате личности. Штавише, велике изјаве  познатих могу чак да изазову критику.

         „То је као такмичење у једењу пите: први залогаји су укусни, а потом вам припадне мука од бројних личности које говоре о теми за коју сумњамо да је уопште разумеју“, рекао је Кешмор.

        Ипак, више од 1.300 шкотских музичара, писаца и других познатих личности потписало је писмо у којем су се заложили за независност.

         „Ми гласамо за, јер замишљамо бољу државу. И сада желимо да је изградимо“ – истакли су они.

Шон Конери је за независну Шкотску

Шон Конери је за независну Шкотску

На другој страни су музичке, филмске и телевизијске звезде, које су се ујединиле под паролом „Останимо заједно“ („Let’s Stay Together“).

Међу њима су фронтмен Ролингстонса Мик Џегер, бивши члан Битлса сер Пол Макартни, певач Дејвид Боуви, глумци Џуди Денч, Патрик Стјуарт и Хелена Бонам Картер.

Они сматрају да има много више ствари које спајају Шкотску и остатак Велике Британије него оних које их раздвајају.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *