Свијет

Џефри Сакс: САД проузроковале избегличку кризу

Амерички економиста Џефри Сакс сматра да би САД требало да допринесу много више у савладавању избегличке кризе, тврдећи да је Америка и проузроковала кризу.

БЕЧ – Амерички економиста Џефри Сакс сматра да би САД требало да допринесу много више у савладавању избегличке кризе, тврдећи да је Америка и проузроковала кризу.

Он је, у изјави агенцији АПА, ЕУ, у вези договора са Турском, пребацио да је наивна.

„Главну кривицу за актуелну избегличку кризу сносе САД, пошто играју главну улогу у рату у Сирији. Свргавање Асада је иницирано од САД, финансирано од Саудијске Арабије и потпомогнуто Турском“, критиковао је Сакс.

Због тога је затражио снажније ангажовање САД, рекавши да најпре Америка мора зауставити рат, а онда помоћи да се пронађе решење за избегличку кризу.

У то, како је додао, спада и прихват већег броја људи, више него до сада.

САД је пребацио „пропалу политику“, истакавши да су последице покушаја свргавања Асада стравичне.

„То је поново један пример да није била добра идеја када силе споља покушавају да одлучују о владама једне друге државе“, поручио је Сакс.

Амерички економиста Џефри Сакс

Амерички економиста Џефри Сакс

Он је критиковао и опхођење ЕУ у избегличкој кризи.

„ЕУ мисли да ће плаћањем милијарди Турској решити проблем. То је наивно“, подвукао је он истичући да је потребно дугорочно решење проблема.

Преговори са Турском, како указује, не представљају решење проблема, већ само управљање кризом.

Према његовим речима, и економски Европа нема тачан план.

„Не постоји економска стратегија. Шта ће се десити са Јункеровим планом. Нико више није ништа чуо о њему. То није само тужно, већ трагично“, казао је Сакс.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара