Вијести, Свијет

Два позната новинара истражују програм САД за убијање

321368_rioriodejaneirocorcovadopanorama22b_f

Двојица америчких новинара позната по критичком писању о влади САД саопштили су да заједно раде на испитивању улоге америчке Националне безбедносне агенције у, како су рекли, „америчком програму убијања“.

Новинари Џереми Скејхил и Грин Гринвалд на конференцији за новинаре у Рио да Жанеиру нису изнели доказе о том програму нити ко је био мета.

Скејхил је сарадник левичарског часописа Нејшн (The Nation) и аутор књиге „Прљави ратови“ (Dirty Wars). Гринвалд, који ради у Рио де Жанеиру, написао је низ чланака у британском Гардијану (Тhе Guardian) о програму надзирања Националне безбедносне агенције.

– Везе између рата и надзирања су очигледне. Не желим да одам превише, али Глен и ја управо радимо на пројекту који у свом центру има како Национална безбедносна агенција игра значајну, средишну улогу у програму убијања САД – рекао је Скејхил.

Он је то рекао на конференцији за новинаре у оквиру филмског фестивала у Рију на којем се приказује филм „Прљави ратови“ заснован на његовој књизи.

Филм „Прљави ратови“ режисера Ричарда Ролија прати Скејхилову истрагу о америчкој Команди за специјалне операције. У филму тај новинар широм света разговара с породицама људи убијених у различитим америчким нападима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *