Вијести, Свијет

Драматично у Кијеву, троје мртвих, полицајци у пламену

Кијев – Три демонстранта погинула су данас у жестоким сукобима с полицијом у Кијеву, потврдили су лекари који указују помоћ повређенима на улицама украјинске престонице. Двоје људи преминуло је од повреда из ватреног оружја, навео је координатор групе лекара који прате демонстранте, а још један човек преминуо је у болници пошто је у недељу пао са велике висине. Погибију двојице демонстраната погођеним мецима потврдило је и украјинско тужилаштво.
kijev_ocp_w380_h300
Премијер Микола Азаров оптужио је опозиционе лидере да су одговорни за смрт демонстраната и рекао да полиција није користила бојеву муницију у сукобима.

Рано јутрос снаге безбедности кренуле су да растерују демонстранте иза барикада на централном тргу и да руше барикаде по јаком снегу који пада у Кијеву.

Украјински премијер синоћ је запретио да ће власти прибећи сили против „провокатора“. Не обазирући се на те претње, демонстранти су током ноћи гађали кордоне полиције молотовљевим коктелима и камењем, а они су узвраћали сузавцем, пренео је један новинар агенције Франс прес.

Протести су почели крајем новембру прошле године када је председник Виктор Јанукович одбио да потпише споразум о приближавању са Европском унијом ради блискијих веза са Русијом, а појачали су се последњих дана пошто су усвојени закони о оштријем казњавању учесника демонстрација.

Јанукович позвао демонстранте да не следе екстремисте

Председник Украјине Виктор Јанукович позвао је данас Украјинце да не следе „екстремисте“ и не настављају оштре сукобе у центру Кијева у којима су данас погинуле три особе. „Изражавам дубоко жаљење због смрти људи у сукобу који су изазвали екстремисти. Позивам народ да не следи позиве радикалних политичара“, навео је Јанукович у саопштењу.

Поништене америчке визе Украјинцима због насиља

САД су поништиле визе неким Украјинцима након употребе силе над демонстрантима у Кијеву, саопштила је данас америчка амбасада у Украјини. „Као одговор на акције предузете над демонстрантима у новембру и децембру, америчка амбасада поништила је визе Украјинцима повезаним с насиљем“, додаје се у саопштењу. Амбасада, међутим, не наводи идентитет нити функцију особа којима су поништене америчке визе.

Извор: Данас

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *