Свијет

Доњецка и Луганска Република почињу да праве сопствену двојну федерацију

УКРАЈИНСКА АРМИЈА АРТИЉЕРИЈОМ И МИНОБАЦАЧИМА ТУЧЕ ГРАД У ДНР ДОКУЧАЈЕВСК

  • Заменик команданта армије Доњецке Републике Едуард БАСУРИН: ДНР има намеру да поврати своје територије које су сада под украјинском окупацијом. Најбоље би било да то буде мирно. То смо преговарачима Кијева већ предочили у Минску

        УКРАЈИНСКА армија вечерас је артиљеријом и минобацачима тукла Докучајевск, град на територији ДНР  који је удаљен 40 километара од Доњецка.

        Напад је почео у 18:00 по локалном времену, а нешто пре тога је заменик команданта армије Доњецке Републике – Едуард Басурин – објавио:

        „На целој територији бивше Доњецке области, са изузетком Славјанска у којем су вођене борбе, 11 маја 2014-те одржан је референдум на којем је убедљива већина показала да жели да живи друкчије од Украјине и ми на основу тако исказане воље желимо да у састав ДНР укључимо комплетну територију некадашње Доњецке области. Ми смо о својој намери да повратимо територије области које сматрамо да су под привременом украјинском окупацијом обавестили представнике Кијева на преговорима у Минску“.

        Басурин је у наставку био јасан: „Ми то покушавамо да изведемо на миран начин. Хоћемо ли успети – зависиће од Украјине. Ми бранимо своју земљу. Нас је Украјина напала, а не ми њу. Зато смо Украјинцима говорили и говоримо: вратите границе тамо где су биле пре рата, а о политици можемо да преговарамо. Ми нисмо против да будемо у саставу Украјине, али желимо одређени ниво права и слобода. Али, Кијев то неће“.

Доњецка и Луганска Република почињу да праве сопствену двојну федерацију

Доњецка и Луганска Република почињу да праве сопствену двојну федерацију

Вечарас је председник Народног савета (парламента) Луганске Републике, Алексеј Карјакин, саопштио да ЛНР и ДНР увелико раде на унификацији својих законодавстава ради формирања своје двочлане федерације, односно „савезне државе“.

„Где је то могуће – уносимо измене и допуне у постојеће законе, а где није – доносићемо заједнички закон“, нагласио је Карјакин.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара