Вијести, Свијет

Доњецк и Луганск објавили да не одустају од референдума заказаних за 11. мај

КИЈЕВСКИ ПУЧИСТИ ОБЈАВИЛИ НАСТАВАК „АНТИТЕРОРИСТИЧКЕ ОПЕРАЦИЈЕ“
ПРОТИВ ЈУГОИСТОКА, А ТО ЗНАЧИ – НОВИ РАТ

  • Један од лидера Доњецке народне републике, Андреј Пургин, саопштио да је одлука једногласно донета на сабору посланика у Доњецку. При том је подвукао: „То није наша одлука. То је одлука народа Донбаса који је добио историјску шансу да направи подвиг и ми немамо права да му ту шансу одузмемо“

ЈЕДАН од главних кијевских пучиста – Андреј Парубиј који је командовао одбраном „евромајдана“, а сада је секретар Савета за националну безбедности и одбрану – објавио је да ће оружана операција гушења силом „руског пролећа“ бити настављена чак и ако самопроглашена Доњецка народна република одустане од референдума заказаног за 11. мај.

Позицију Кијева објаснио је овако: „Та република нема право ни на какве референдуме. Стога нема никаквог значаја: да ли ће она датум оджавања референдума одложити или ће га одржати и објавити неке резултате. Антитерористичка операција ће бити настављена“.

Парубиј је истовремено открио да је започело прегруписање снага које учествују у „антитерористичкој операцији“ и да се он нада да ће њен наставак бити успешан.

Уследила је логична, чак неизбежна реакција руског и проруског истока и југоистока Украјине.

Друштвени савет самопроглашене Луганске народне републике и посланици Доњецке народне републике објавили су – да неће бити померања утврђеног датума референдума (11. мај).

Један од лидера ДНР, Андреј Пургин, саопштио је да је таква одлука једногласно донета на сабору посланика у Доњецку. При том је подвукао:

„То није наша одлука. То је одлука народа Донбаса. Народ Донбаса је добио историјску шансу да направи подвиг и ми немамо права да му ту шансу одузмемо“.

Да није било Парубијеве објаве „новог рата“, до одлагања референдума би највероватније дошло. У сваком случају, један од лидера ДНР, Деснис Пушиљин, изјавио је јуче да се са уважавањем односи према иницијативи Владимира Путина да се референдуми одложе да би дошло до преговора власти у Кијеву са представницима југоистока.

Барикаде на путрвима - остају....

Барикаде на путрвима – остају….

Један од главних организатора референдума у Луганској области, Василиј Никитин, саопштио је: „Ми припреме за плебисцит нисмо прекидали ни на минут. Очекујемо да излазност 80-90 одсто. Прелиминарни резултати биће објављени већ у понедељак“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *