Вијести, Свијет

Договор о почетку преговора за владу велике коалициjе

spoljna-merkel-gabriel

БEРЛИН – Демохришћани немачке канцеларке Aнгеле Mеркел и социjалдемократе Зигмара Габриjела договорили су се данас да започну преговоре о стварању владе „велике коалициjе“, преносе немачки медиjи после треће рунде преговора ова два политичка блока, наводећи да би конкретни договори могли почети већ у среду.

Демохришћани и социjалдемократе ће своjим партиjама дати оваj предлог о почетку договора за стварање владе „велике коалициjе“, а као извесно важи да ће социjалдемократе овог викенда на свом конгресу дати подршку партиjском врху за стварање владе „велике коалициjе“, какву jе Mеркелова већ jедном водила.

Политичари демохришћана и социjалдемократа наглашено хармонично су се данас представили пред медиjима.
„Почетак коалиционих договора jе смислен….веруjемо да можемо наћи заjедничку основу са демохришћанима…“, рекао jе шеф Социjалдеморкатске партиjе (СПД) Габриjел, али и истакао да jош увек нема заjедничких ставова, када jе реч о тачкама размимоилажења.

У току данашњеих трећих и последњих по реду сондираjућих разговора дошло jе до сусрета у „шест очиjу“, преносе медиjи, наводећи да су се прво сусрели само Mеркелова, Габриjел и Хорст Зехофер, шеф баварске Хришћанско-социjалне униjе, „сестринске“ партиjе Хришћанско-демократске униjе, канцеларке Mеркелове.

На савезним изборима 22. септембра, демохришћани, са Mеркеловом на челу, добили су више од 41 одсто гласова, а СПД свега 26 процената.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *