Вијести, Свијет

Дмитриј Песков: Изгледа да Мајкл Фелон не схвата шта говори

ПРЕС-секретар шефа руске државе, Дмитриј Песков, јавно је изразио сумњу: да ли министар одбране Велике Британије, Мајкл Фелон, „уопште схвата шта говори”.

ФЕЛОН УПОРЕДИО РУСИЈУ СА ИСЛАМСКОМ ДРЖАВОМ И РЕКАО ДА ЋЕ ОНА НАПАСТИ БАЛТИЧКЕ ЗЕМЉЕ

         Песков је на тај начин одреаговао на Фелоново упоређивање Русије и терористичке паравојске Исламске државе:

         „Онај ко је могао тако нешто да каже, тешко да схвата о чему заправо говори”.

         Фелон је претходно изјавио да Русија представља претњу балтичким државицама и да се НАТО спрема да одбије „сваку могућу агресију”. Још је изнео претпоставку  да Владимир Путин може започети тајну кампању срачунату на дестабилизацију ситуације у Естонији, Летонији и Литванији.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков

Портпарол руског председника Дмитриј Песков

Реагујући на ово, портпарол руске дипломатије, Александар Лукашевич, оценио је да се Фелонове речи налазе са изван оквира дипломатске етике.

Сличну тврдњу Барака Обаме, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је назвао „извученим из извештаја Орвеловог министарства истине”.

Извор: Факти.рс

Британски министар: Русија за Балтик спрема исти сценарио као за Крим, НАТО мора да буде спреман

Британски министар одбране Мајкл Фалон изјавио је да постоји „реална и присутна опасност“ да ће Русија покушати да дестабилизује балтичке земље и да се тензије између Москве и НАТО „загревају“.

Листови Тајмс и Дејли телеграф су данас објавили да је Фалон у разговору с њиховим новинарима током путовања за Сијера Леоне, у среду изразио забринутост због притиска председника Русије Владимира Путина на бивше совјетске републике Летонију, Литванију или Естонију, које су и чланице НАТО.

Листови Тајмс и Дејли телеграф су данас објавили да је Фалон у разговору с њиховим новинарима током путовања за Сијера Леоне, у среду изразио забринутост због притиска председника Русије Владимира Путина на бивше совјетске републике Летонију, Литванију или Естонију, које су и чланице НАТО.

– Мутна кампања инфилтрације, пропаганде, посебне паравојне јединице и сајбер напади, као што се догодило у раним фазама сукоба у Украјини, могла би запалити етничке тензије у Естонији, Литви или Латвији – рекао је Фаллон.

Русија би, упозорио је он, могла да користи тактику као у Украјини и за анексију Крима.

„Забринут сам због Путина, забринут сам због његовог притиска на Балтик, због начина на који испробава НАТО“, рекао је Фалон.

Према извештају НАТО број руских војних авиона који залазе у ваздушни простор балтичких држава се утростручио прошле године, а Естонија тврди да је њихов обавештајац отет на граници прошле године и тренутно је заробљен у Русији.

Бројни војни аналитичари питају се би ли источне чланице НАТО могле да се обране од прикривене војне кампање као што је била она у Украјини прошле године – паравојне формације, хаковање интернет комуникација и вешта пропаганда која би потпиривала напетости између руских мањина и већинског становништва у балтичким државама.

– Путин је целу прошлу годину тестирао НАТО, ако погледате активности у ваздуху и под морем – рекао је Фалон, наводећи да су Руси пре две недеље послали два бомбардера низ канал Ла Манш, па су Британци морали хитно да подигну пресретаче како би их отерали.

Према његовим речима, то је први пут након хладног рата да се тако нешто догодило и то нам само показује да Запад мора да одговори.

Шеф британског Министарства одбране такође је нагласио да НАТО мора бити спреман за агресију Русије „какав год облик та операција имала“.

Извор: Влиц

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *