Свијет

Дмитриј Медведев: Дошло је време да Запад и Русија истовремено укину санкције

УПОЗОРИО ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ ДА ЋЕ ИМ ИД БИТИ ЗАХВАЛНА АКО НЕ БУДУ САРАЂИВАЛЕ СА МОСКВОМ

  • Осврћући се на најновије претње Сирији из Саудијске Арабије и Турске, Дмитриј Медведев је упозорио: “Ако Вашингтон жели дуготрајни рат – могу се организовати и копнене операције и све остало. Међутим, нико није заинтересован за нови рат, а копнена операција је – прави рат који ће дуго трајати. Сви треба да буду тога свесни”

         РУСКИ премијер Дмитриј Медведев рекао је – у интервју телевизији Euronews – да је дошло време за одустајање од санкција против његове земље.

         Притом је нагласио: “Најразумније би било да истовремено буду укинуте санкције и Запада против Русије и руске контра санкције”.

         У наставкује додао: “Нисмо ми измислили санкције, није на нама ни да први почнемо да их укидамо”.

         Медведев је своју иницијативу додатно образложио овако: “Треба скупити храброст и рећи: имамо намеру да ово са санкцијама завршимо од неког датума, зато молимо и вас у Русији да своје мере ставите ван снаге. То би био прави приступ. Јер, санкције никада ничему добром нису водиле, само се губио новац”.

         Медведев је у истом интервју признао да је пад цена нафте за руску економију већи ударац од самих санкција, али је истакао да обоје присиљава његову земљу да постепено мења своју привредну структуру – како би све мање зависила од извоза нафте.       

         Додао је да ће Москва одлуке поводом рата у Сирији доносити “полазећи од својих националних интереса, споразума са Дамаском, и у зависности од развоја ситуације”.

         Осврћући се на најновије претње Сирији из Саудијске Арабије и Турске, Медведев је упозорио: “Ако Вашингтон жели дуготрајни рат – могу се организовати и копнене операције и све остало. Међутим, нико није заинтересован за нови рат, а копнена операција је – прави рат који ће дуго трајати. Сви треба да буду тога свесни”.

Руски премијер Дмитриј Медведев

Руски премијер Дмитриј Медведев

Медведев је позвао западне земље да на ситуацију у Сирију гледају шире и да сарађују са Русијом у борби против тероризма:

„Заиста треба размишљати широко и мислити о будућим генерацијама и цени људског живота а не само говорити: Русија је оваква и онаква, не понаша се како треба, зато наше специјалне службе са њом не раде. Одустајање Запада од сарадње са Русијом иде само на руку терористима. Ако Запад не буде сарађивао са Русијом – главешине Исламске државе ће му на томе бити захвалне”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара