Вијести, Свијет

Демонстранти траже оставку бугарске владе

361496_bugarska-demonstracije-ap-2_f

Софија – Око 2.000 демонстраната протестовало је данас испред бугарске скупштине тражећи оставку владе, предвођене социјалистима, због сумњивих веза са утицајним пословним круговима.

Мања група демонстраната је покушала и да провали у парламент, али их је полиција, која га је опколила наоружаним возилима, брзо одбила. Шесторо људи је ухапшено, извештава Ројтерс.

Демонстранти су у иначе мирном протесту узвикивали „оставка“ и „мафија“ првог дана по повратку посланика са једномесечног летњег одмора.

У близини парламента паралелно је одржан и контра митинг неколико стотина присталица владе премијера Пламена Орешарског.

Прве демонстрације против владе избиле су само две недеље пошто је дошла на власт крајем маја, након што је један медијски магнат именован за званичника службе безбедности, што су многи доживели као доказ да моћни приватни интерес контролише државне инстутиције.

Влада је потом повукла то именовање, али то није умирило љутњу јавности због раширене корупције у најсиромашнијој чланици ЕУ.

Анкете јавног мњења указују да ова влада ужива најнижи ниво подршке од 1997. године, а неки политички аналитичари процењују да је мало вероватно да ће остати на власти до краја мандата.

Претходна бугарска влада десног центра пала је у фебруару након масовних протеста због ниског стандарда и високих рачуна за комуналије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *