Вијести, Свијет

ЧУРКИН: Истрага мора обухватити и деловање ваздухопловних власти Украјине

СТАЛНИ ПРЕДСТАВНИК РУСИЈЕ У СБ УН ЗАТРАЖИО И ДА СЕ ПРОВЕРИ: ЗАШТО ЈЕ КИЈЕВ ДОЗВОЛИО ЛЕТ ИЗНАД РАТНЕ ЗОНЕ?

  • Кијевске власти су на важној раскрсници одабрале погрешан пут, а њени западни водичи – мислим првенствено на Сједињене Америчке Државе – гурали су их ка ексалацији кризе. Сада, пошто су се суочили са катастрофалним последицама тог курса, покушавају да све свале на Русију – рекао је на ванредном заседању савета безбедности УН Виталиј Чуркин

       

РАДЊЕ ваздухопловних власти Украјине треба да буду истражене, изјавио је на ванредној седници Савета безбедности Уједињених нација амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин.

         „Потребно је истражити не само катастрофу, већ и то колико су украјинске ваздухопловне власти извршиле своје обавезе, да ли су учиниле све што је потребно да би спречиле трагедију која се догодила у условима војне кампање коју је покренуо Кијев“ – казао је амбасадор Русије.

         „Сваки нормалан човек, сигуран сам, прво поставља питање: зашто су украјински контролори лета послали путнички авион у зону ратних дејстава?“ – истакао је Виталиј Чуркин.

        Ванредна седница СБ почела је минутом ћутања у знак сећања на погинуле.

        Чланови СБ позвали су на темељну и независну међународну истрагу трагедије у складу с инструкцијама ИКАО.

        Чуркин је нагласио да хитно треба прекинути казнену војну операцију на истоку Украјине и да је излазак из кризе кроз преговоре још увек могућ.

        Он је напоменуо да су на претходној седници СБ УН о ситуацији у Украјини неки чланови Савета „били дирнути уздржавањем кијевских власти од примене силе“.

         „Сад су демонстрирали ту уздржаност у свој својој лепоти.  У Доњецку и Луганску су „пуштени у рад“ и јуришна авијација, и тешка артиљерија, и тенкови, и вишецевни ракетни бацачи, који, између осталог, делују неселективно.Цивили, укључујући децу,  гину на десетине“ – казао је Чуркин.

         „Више пута смо упозоравали на погубност покушаја да се криза у Украјини реши војним путем, позивали смо на успостављање свеобухватног дијалога, заснованог на међусобном уважавању, између свих главних политичких снага, између Кијева и региона.

        Међутим, на важној раскрсници кијевске власти су одабрале погрешан пут, а њихови западни водичи, ту, пре свега, наравно, мислим на Сједињене Америчке Државе, гурали су их ка ексалацији кризе.

Виталиј Чуркин

Виталиј Чуркин

Пошто су се суочили са катастрофалним последицама тог курса, покушавају да све свале на Русију“ – казао је дипломата.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *