Вијести, Свијет

Црту испод Обамине каријере подвлачи украјински конфликт

ЈАПАНСКИ ЛИСТ МЕЂУ ГРЕШКЕ АМЕРИЧКОГ ПРЕДСЕДНИКА УБРОЈАО И ИРАК, ЛИБИЈУ И СИРИЈУ

         НАЈСТРОЖИЈИ историчари замерају Бараку Обами што се после доласка на власт није одрекао ратоборне идеологије државних и одбрамбених структура САД. То је довело до низа спољнополитичких грешака, подржаних јавним мњењем САД, а онда је дошао украјински конфликт који је разоткрио суштину политике америчког председника – оценио The Japan Times.

         Јапански лист је у Обамине неуспехе уврстио и Ирак које су Американци „оставили у стању политичког краха и сукоба међу исламским струјама и сектама”.

         На исти тас је ставио и Либију и Сирију.

         Историјску црту испод Обамине политике – уверен је The Japan Times – ипак ће подвући државни преврат у Кијеву и оно што за њим уследило. Циљ „операције Украјина” било је њено укључивање у ЕУ и НАТО.

         Јапански лист се позвао на процену Der Spiegel да је улога генерала Филипа Бридлава, команданта снага НАТО  у Европи, да појачава притисак на умерене америчке савезнике у Европи и да смета посредничким напорима ЕУ поводом Украјине.

Црту испод Обамине каријере подвлачи украјински конфликт

Црту испод Обамине каријере подвлачи украјински конфликт

The Japan Times текст о политици председника САД закључује овако: „Шта стварно хоће Обама – то је питање без одговора које се и не разматра у америчким медијима. Европа такође нема одговор. Можда га не зна ни сам Обама”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *