Вијести, Свијет

Чомски: Интуициjа ми говори „да“ за независност Шкотске

EДИНБУРГ – Jедан од наjугледниjих светских интелектуалаца и политичких аналитичара Ноам Чомски рекао jе да му интуициjа нагиње ка позитивном одговору на предстоjећем референдуму о независности Шкотске, коjи треба да буде одржан 18. септембра.

„Mоjа интуициjа упућуjе на независност“, истакао jе Чомски, преносе РИA Новости.

Oн jе рекао да наставља да проучава детаље и последице потенциjалне шкотске независности и потврдио да „са интересовањем прати дебату“.

Чомски jе, такође, изразио наду да ће широм Eвропе доћи до већег преноса власти са централних на локалне структуре.
„Нико, очигледно, не жели ново Oсманлиjско царство, али jе оно у извесном смислу имало исправну идеjу: пустимо да људи управљаjу сопственим питањима, са кооперативним федералним споразумима и што мање препрека“, изjавио jе он.

С обзиром на међународну репутациjу коjу Чомски ужива, његова оцена jе значаjан подстицаj кампањи за позитиван глас на референдуму, оцењуjе руска агенциjа.

Професор Хjу Пенингтон са Универзитета у Aбердину, коjи jе међу академицима истакнути противник независности Шкотске, рекао jе да jе „изненађен и разочаран“ залагањем Чомског за независност.

„Професор Чомски jе очигледно веома цењен“, рекао jе Пенингтон, додавши да ће други академици узети у обзир његову подршку шкотскоj независности и проучити његове аргументе.

Поводом изjаве Чомског, портпарол организациjе „Да-Шкотска“ коjа заговара независност рекао jе рускоj агенциjи да jе „охрабруjуће, али ниjе изненађуjуће да такав jедан међународно признат политички мислилац као што jе професор Чомски види користи од независности Шкотске“.
„Професор Чомски, наравно, ниjе националиста и све већи броj људи у Шкотскоj, пре свега лабуристичке присталице, али и они коjи нису чланови ниjедне политичке странке, такође сматраjу логичним да будућност Шкотске ставе у руке Шкота“, додао jе.

Шкотска: референдум о независности

Шкотска: референдум о независности

С друге стране, портпарол пробританске организациjе „Боље заjедно“ рекао jе да у Шкотскоj, када људи детаљно размотре сва питања, закључуjу да су снажниjи и да им jе боље да остану део Велике Британиjе, наводи руска агенциjа.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *