Вијести, Свијет

Чланство у еврозони може бити горе од банкротства државе

ХОЛАНДИЈА И ФИНСКА У СВЕ ВЕЋИМ ПРОБЛЕМИМА ИСКЉУЧИВО ЗБОГ ЕВРА, А ИСЛАНД – НАПРЕДУЈЕ

  • „Лудачка кошуља евра обичне проблеме претвара у ванредне, као у случају Финаске, а ванредне у историјске – као у случају Грчке. Независно од тога да ли нека земља поштује правила еврозоне или не поштује. Евро је каприциозно божанство које једнако кажњава и грешнике и светитеље”

    
     ЕВРО некој од чланица еврозоне може да нанесе већу штету него банкротство – оценио је The Washington Post.

         Његов колумниста Мет О`Брајен као пример исправности те процене навео – Холандију и Финску. При том је подвукао: њихови економски показатељи гори су од резултата Исланда који је банкротирао 2008. године.

         У моменту уласка у еврозону, ни Финска ни Холандија нису сматране земљама са слабим економијама, а и прдржавале су се свих правила тог „клуба”. Међутим, то их није заштитило ни од чега, па данас имају катастрофалне резултате, а сав проблем је – у евру.

Чланство у еврозони може бити горе од банкротства државе

Чланство у еврозони може бити горе од банкротства државе

Финска је изгубила две најважније извозне привредне гране, а са тим проблемом би могла изаћи на крај да има своју валуту коју би могла да девалвира. А с обзиром да је у еврозони – она је те могућности лишена. Зато је принуђена да смањује расходе преко смањивања плата. То јој је донело највећи економски пад последњих деценија.

The Washington Post посебно указује да се у Холандији у области изградње станова формирао „мехур” због којег становници те земље носе дужничко бреме какво не постоји ни у једној другој земљи еврозоне.

Исланд показује боље резултате јер користи националну валуту (круну) коју је могао да девалвира.

„Лудачка кошуља евра обичне проблеме претвара у ванредне, као у случају Финаске, а ванредне у историјске – као у случају Грчке. Независно од тога да ли нека земља

поштује правила еврозоне или не поштује. Евро је каприциозно божанство које једнако кажњава и грешнике и светитеље”.
Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *