Вијести, Свијет

Чланице БРИКС-а размотриће могућност стварања заједничких девизних резерви

d1e72a46f0dbfadf67d4ef8430cde073.420x315

САНКТ ПЕТЕРБУРГ – Земље чланице БРИКС-а – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република – размотриће на маргинама самита Г20 могућност стварања заједничких девизних резерви у циљу регулације тржишта девиза, најавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

Чланице Брикса састаће се у четвртак, приликом отварања самита Г20 у Санкт Петесбургу, и размотрити питање формирања заједничких девизних резерве како би се спречила самовоља у формирању курсних вредности, пренео је АФП.

„Наши представници ће током предстојећег самита Г20 разговарити о оснивању развојне банке БРИКС-а и стварању заједничких девизних резерви, о чему се већ дискутовало током мартовског самита у Дурбану у Јужноафричкој републици“, изјавио је Лавров током данашње конференције за новинаре.

Шеф руске владе је додао да ће то омогућити економијама Брикс-а да се лакше боре против негативног утицаја флуктуације девизних тржишта.

Представници Јужноафричке Републике такође су најавили да ће приликом тог сусрета пре свега бити речи о новој развојној банци и механизму федералних резерви.

Земље у успону, на челу са Индијом и Бразилом успротивиле су се смањењу курса својих монета почетком године, а инвеститори су се окренули ка САД због очекиваног раста каматних стопа у првој екомомији света.

Централне банке појединих земаља БРИКС-а масовно врше откуп девиза како би одбранили курс домаћих валута.

Током самита у марту ове године у Дубану, чланице БРИКС-а су се договориле о оснивању заједничке развојне банке намењене финасирању инвестиција. Али том приликом није договорено колики износ је свака од чланица спремна да уложи у овај заједнички пројекат.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *