Вијести, Свијет

ЦИА: Израел има хемијско оружје

83905739252133eb11160f983714594_orig

Тел Авив – У обавештајним круговима у Вашингтону верује се да Израел поседује залихе од неколико стотина комада нуклеарног оружја, па чак и термонуклеарног.

Израелски медији преносе писање листа Форин полиси, који се позива на тајну процену ЦИА из 1983. године.

Анаилтичари верују да је израелска влада направила те залихе шездесетих и седамдесетих година, рачунајући на, истина удаљену, могућност да арапски суседи могу једног дана да надјачају израелску војску.

Међутим, то оружје није једино за масовно уништење које Израел поседује. Извештаји циркулишу у војним круговима да је за непуне две деценије Израел тајно направио залиху хемијског и биолошког оружја. Много пажње је посвећено истраживању и развоју у тајном владином Институту за биолошка истраживања у Нес Циони, двадесетак километара од Тел Авива.

Иако не можемо да потврдимо да Израел поседује леталне хемијске агенсе, неколико индикатора нас наводи да верујемо да имају на располагању најмање нервне агенсе, мастард агенс и неколико агенаса за контролу нереда уз одговарајуће системе за употребу, наводи се у документу.

„Форин полиси“ пише да је рад на пројекту појачан након скоро катастрофалног рата 1973. године, када су арапске армије ухватиле државу неспремну, напавши је изненада на најсветији дан у јеврејском календару.

Та, 30 година стара, обавештајна процена привукла би, иначе, само пролазни интерес истраживача, пошто је велики део извештаја, који се бавио првенствено недоказаним оптужбама да је Совјетски Савез употребио хемијско и биолошко оружје у Авганистану и Југисточној Азијиј обелодањено 2009. и сада се може наћи у ЦРЕСТ бази података ЦИА докумената, с којих је скинут вео тајне у Колеџ Парку, Истраживачког центра Националних архива у Мериленду.

Процена показује да је 1983. године ЦИА имала чврсте доказе да Израел поседује залихе хемиског оружја средње величине, укључујући, судећи према извештају, отпорне и неотпорне нервне агенсе. Отпорни нервни агенс, који се помињу у извештају, није познат, али неотпорни је скоро сигурно сарин.

Америчка обавештајна заједница поклањала је изузетну пажњу Израелу седамдесетих година, каже један пензионисани аналтичар ЦИА. Могући израелски тест хемијског оружја јануара 1976. догодио се нешто више од две године после рата 1973. који је шокирао је израелски политички и војни естаблишмент, јер је демонстрирао први пут да су арапске армије сада способне да иду раме уз раме на бојном пољу с израелском војском.

Извештај ЦИА, међутим, не пружа даље детаље о величини и производном капацитету новооткривеног постројења за производњу нервног агенса крај Димоне, нити наводи где је такозвано осетљво подручје за складиштење Димона лоцирано. Могуће је да су у једном тренутку у последњих 30 година Израелци унштили залихе мастард гаса и нервних агенаса. То оружје захтева константно одржавање и велику безбедност и цена чувања залиха може бити изузетно висока.

Израелска влада је позната по томе што чува све што би могло да буде потребно за одбрану државе Израел, без обзира на цену и могуће дипломатске последице.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *