Вијести, Свијет

ЦИА и Клинтон о рату у Југославији

cia.clinton

Бил Клинтон и ЦИА наредног месеца ће објавити документе о рату у бившој Југославији, посебно у БиХ, с којих је скинута ознака „поверљиво“.

Позивајући се на америчке медије, сарајевски портал Кликс.ба пише да ће бити објављено 300 нових обавештајних докумената о БиХ до којих је ЦИА дошла 1992-1995. Клинтон ће их, како се наводи, предочити јавности 1. октобра у седишту своје фондације у Њујорку.

Ово ће, истиче се, бити први пут да бивши амерички председник учествује у објављивању докумената ЦИА, који су донедавно били поверљиви и до којих су могле доћи само одређене особе.

Осим Клинтона, на догађају ће учествовати бивша државна секретарка САД Медлин Олбрајт, Весли Кларк, бивши командант НАТО-а за Европу, Сенди Бергер, бивши Клинтонов саветник за националну безбедност Леон Ферт, бивши Горов саветник за националну безбедност и бивши извршни директор ЦИА за обавештајне податке Џон Генон.

Они ће учествовати на симпозијуму „Босна, обавештајни подаци и Клинтоново председавање“, на којем ће се разговарати о рату на Балкану и улози обавештајних служби у информисању високорангираних политичара.

Како наводи Аркансас њуз, биће говора о улози Клинтона и његове администрације у заустављању крвопролића у земљама бивше Југославије, са посебним освртом на БиХ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *