Вијести, Свијет

Часна сестра: Дјечја тијела доносили су из удаљених села да би доказали напад хемијским оружјем

masakr

Часна сестра Агнес Мариам Де ла Кроа публиковала је шокантни извештај о позадини хемијског напада у предграђу Дамаска који је за длаку одвео Америку и савезнике у војну интервенцију. Часна мајка Агнес на челу самостана светог Јакова у Куари у Сирији, познати активиста против потпиривања грађанског рата и мијешања страних сила, са својим тимом сарадника хуманитарне организације ИСТЕАМС систематски је анализирала све снимке и фотографије које су се појавиле уз вијести о тровању готово 1500 становника предграђа Дамаска Источне Гуте и у опсежном материјалу од педесетак страница закључила:

– Анализирали смо 13 видеоклипова које су приказани да би инкриминисали сиријску државу. Три видеа међу њима су инсценација уз коришћење дјечјих тијела. Дјеца жртве која су снимљена нису из Источне Гуте, па се питамо одакле су, ко су им родитељи, како су убијена и на концу гдје су покопана. Потребна је озбиљна међународна истрага јер имамо разлога сумњати да је ријеч о дјеци и одраслима из 11 села у латакијским планинама које је организација “Јобхат ал Нусра” у стравичном злочину 4. августа отела и отад им се губи сваки траг. Чланови њихових породица јавили су да су неке од њих препознали на фотографијама и видеоматеријалима из Источне Гуте.

Објавила свим медијима

Часна Агнес објавила је материјал истраге на свим медијима који су то хтјели и тражи потпору свих слободољубивих људи свијета како би се одговорило на питање колико је дјеце доиста убијено, ко су им родитељи, гдје су тијела, те тражи да се обави ДНК анализа. Је ли могуће да је највећи злочин од Сребренице и Руанде, добрим дијелом намјештаљка како би се убрзала америчка војна интервенција и напад на снаге сиријског предсједника Башара ал Асада?

Је ли могућ сценарио у којему би једна побуњеничка ратна скупина организовала отмицу 150 становника које ће користити као „месо“ у хемијском нападу, а потом презентовати свјетској јавности као жртве режима. Питања из истраге часне Агнес и хуманитараца на основу исказа свједока, познавања ситуације на терену, проучавања снимака и здравог разума, доиста су интригантна.

Једно од најважнијих је откуд толико становника у Гути коју сиријска војска у обрачунима с побуњеницима напада више од годину дана. Хуманитарни радници тврде да је из тог дамаског предграђа готово све становништво, а поготово породице с дјецом завршило у избјеглиштву давно прије хемијског напада. Школе су одавно затворене и нема никаквих услова за живот. Дјеца жртве која се појављују на снимцима углавном су без родитеља, што отвара бројна питања.

Мртва дјеца и живи родитељи

Гдје су уопште родитељи, гдје су њихова тијела ако су мртви, зашто нису уз страдалу дјецу ако су живи. То је невјероватно у једном породично врло јако повезаном друштву. На неким снимцима приказана су мртва дјеца и живи родитељи над њима, што је опет немогуће у хемијском нападу који се догађа у рану зору, у два сата ујутро. Неки од снимака, иако су приложени као доказ, уопште нису из Сирије. Наиме, гомила тијела одраслих убијених особа потичу из Каира и обрачуна у вријеме египатског прољећа.

Хуманитарци тврде да су призори напада инсценирани. На појединим снимкама уочљиво је да су аранжиране, тврде истраживачи. Неке од жртава уочене су у импровизованим мртвачницама у различитим градовима, из чега би се могло закључити да су превожени за потребе снимања. Коначно, након што је страдало готово 1500 жртава, гдје су покопане? О томе готово да нема трагова, тврде истраживачи. Постоји снимак укопа 8 жртава, но питају се што је с преосталих 1458 жртава? Гдје су та тијела, гдје су покопана, ако јесу покопана?

Није било нити једног другог спровода у том подручју, није уочен нити један традиционални шатор за жаловање. У сиријским околностима било би уобичајено да се организују масовни спроводи на сваком кораку, али ништа се од тога није догодило. Истражитељи својој студији прилажу и фотографије и видеоснимке Источне Гуте две-три недеље након масакра. Одједанпут, то је предграђе препуно дјеце и млађих мушкараца, што се види и на снимцима уласка УН-ових инспектора за хемијско оружје.

Млађи мушкарци, закључују аутори, могли би бити припадници Слободне сиријске војске и других побуњеничких скупина, а дјеца без родитеља, ко су она? На концу отварају питање је ли могуће да је све било инсценација уз успављивање за потребе снимања? Готово невјероватно звучи толики ниво манипулације, али једнако је невјероватно да није било нити једног масовног спровода толиких силних жртава. Доказ злочина су тијела која недостају. Зато скупина око часне мајке Агнес Мириам тражи независну међународну истрагу и апелује да се догађаји из предграђа Дамаска расвијетле.

Ко све финансира побуњенике?

У бјесомучном рату у Сирији који траје већ трећу годину против сиријске војске бори се безброј наоружаних скупина различитих коријена и програма, а већина њих финансирана и наоружавана извана, како се наводи, углавном из Турске, Саудијске Арабије, Катара, а све под паском западних тајних служби. Поједноставњено, циљ је рушење предсједника Ал Асада. Стравичне слике масакра бојним отровима за длаку су активирале америчку флоту пред обалама Сирије. Но, након неслоге у Вијећу сигурности, противљења Кине и Русије, уз јаки дипломатски притисак Русије, Американци су одустали од напада, а на америчко-руским преговорима на концу се дошло до приједлога да се све хемијско оружје стави под стриктну контролу. Рат се наставља једнако жестоко, а Запад најављује да ће и даље помагати побуњенике.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *