Вијести, Свијет

Бронислав Коморовски: Парада у Москви је симбол нестабилног и немирног света

КЛИНЦЕВИЧ: НЕЋЕ НАМ ПОКВАРИТИ ПРАЗНИК – НАВИКЛИ СМО НА ТАКВЕ УЈЕДЕ КОМАРАЦА

  • Председник Пољске Бронислав КОМОРОВСКИ: Ускоро ће 9 мај. Црвени трг у Москви поново ће се претворити у тенковско-оклопни трг. На њему ће опет демонстрирати силу дивизије које су недавно – пред нашим пољским и пред очима целог света – напале суседну Украјину
  • Први заменик шефа посланичке групе владајуће Јединствене Русије у Државној Думи, Франц КЛИНЦЕВИЧ: Чудно је да Параду Победе у Москви симболом нестабилног и немирног света назива председник Пољске, земље која само своје постојање дугује совјетском војнику. А Парада Победе се и одржава у част победника – совјетског војника. То је њен основни смисао

         ПОЉСКИ председник Бронислав Коморовски назвао је Параду Победе, која ће се 9 маја одржати у Москви, „симболом нестабилног и немирног света”.

         Пољак се на овај начин „истакао” у говору који је у Варшави одржао поводом националног Дана Устава.

         Коморовски је у том говору оценио да Пољска не сме имати илузију да јој не прети никаква опасност:

         „Ускоро ће 9 мај. Црвени трг у Москви поново ће се претворити у тенковско-оклопни трг. На њему ће опет демонстрирати силу дивизије које су недавно – пред нашим пољским и пред очима целог света – напале суседну Украјину. Одавно један војни конфликт није био тако близу пољским границама. Треба имати на уму да та војна демонстрација, односно демонстрација силе  нема везе са историјом, већ са савременошћу и будућношћу. То је симбол данашњег нестабилног и немирног света. Ми у таквим условима морамо градити своју пољску безбедност”.

Пољски председник Бронислав Коморовски

Пољски председник Бронислав Коморовски

Коморовски је посебно нагласио: „Геополитички положај Пољске увек је био сложен јер се налазимо између Истока и Запада. Зато морамо водити рачуна о својим тешким историјским искуствима и градити своју снагу, ослањајући се на слогу и јединство где год је то могуће. Данашњи свет доноси претње и зато нам не потребна даља модернизација земље и јачање веза са Запаом преко продубљивања европских интеграција и активног учешћа у НАТО”.

Да подсетимо, шеф француске обавештајне службе, Кристоф Гомар, саопштио је да Русија није чак ни припремала војни упад у Украјину.

Свечаностима у Москви 9 маја, посвећеним 70-годишњици победе у Великом Отаџбинском рату, присуствоваће око 30 шефова држава и влада.

Први заменик шефа посланичке групе владајуће Јединствене Русије у Државној Думи, Франц Клинцевич, изразио је чуђење поводом цитираних речи Коморовског:

„Чудно је да Параду Победе у Москви симболом нестабилног и немирног света назива председник Пољске, земље која само своје постојање дугује совјетском војнику. А Парада Победе се и одржава у част победника – совјетског војника. То је њен основни смисао”.

Клинцевич је још додао: „Ако је Коморовски намеравао да нам оним што је изговорио поквари празник – узалуд се трудио. Навикли смо на такве уједе комараца”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *