Вијести, Свијет

Бразил и Мексико траже одговоре од САД због шпијунирања

243565_dilma-rousseff-foto02-afp-brendan-smialowski_f

Бразил је јуче од Вашингтона затражио хитно писмено објашњење поводом извештаја да је америчка Агенција за националну безбедност (НСА) шпијунирала председницу Дилму Русеф, истичући да је такво понашање неприхватљиво.

Амерички новинар Глен Гринвалд, колумниста листа Гардијан који је прибавио тајна документа одбеглог обавештајца НСА Едварда Сноудена, рекао је у недељу за бразилску ТВ станицу Глобо да је та агенција пресретала електронску пошту бразилске председнице и мексичког председника Енрикеа Пења Нијета.

Бразилски министар спољних послова Луис Фигеиредо је истакао да пресретање података на Интернету Дилме Русеф, уколико се ти наводи потврде, представља „неприхватљиво и недопустиво кршење суверенитета Бразила“.

Истовремено, мексичка влада је позвала америчког амбасадора и затражила истрагу поводом навода да је НСА шпијунирала председника.

Мексичко министарство спољних послова је навело да је Вашингтону упутило дипломатску ноту захтевајући „исцрпну истрагу“ којом би се утврдило које је одговоран за наводно шпијунирање председникових мејлова пре његовог избора прошле године.

И бразилске власти су раније данас позвале америчког амбасадора у Бразилу на разговор.

Гринвалд је у изјави за Глобо казао да један документ из јуна 2012. говори да је пресретана електронска пошта мексичког председника, месец дана пре него што је изабран на ту функцију. НСА је такође пресретала говорну пошту Пења Нијета, укључујући поруке у којима је будући мексички лидер разматрао имена потенцијалних чланова кабинета.

У случају бразилске председнице, документ из јуна 2012. не показује да су мејлови Русефове пресретани на начин на који је то урађено са њеним колегом из Мексика.

„Али, јасно је да је на неколико начина њена комуникација пресретана, укључујући програм ДНИ Презентер, који НСА користи да отвори и чита мејлове и четовања преко интернета“, наводи Гринвалд, који живи у Рио де Жанеиру.

Према документу, Американци су установили са којим сарадницима је Русефова комуницирала, да би потом пратили који су од њих међусобно комуницирали, али и са којим трећим странама се та комуникација даље одвијала.

Русеф, која треба да у октобру отпутује у званичну посету Вашингтону, одржала је радни састанак ради разматрања тих открића у извештају ТВ Глобо, саопштио је тај ТВ канал.

Гринвалд је у јулу за лист О Глобо писао да Сноуденови документи откривају да је Бразил био највећа мета програма НСА у Латинској Америци, који је прикупио милијарде мејлова и позива обављених у тој земљи и да су НСА и ЦИА имали заједничку базу у Бразилу ради прикупљања података са електронске поште и телефонских разговора.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *