Вијести, Свијет

Бомба за нафтне доларе или тајно оружје Москве

Русија може да уништи америчку економију. Са таквим изјавама иступио је познати трејдер Џим Синклер. Економиста чувен по својим проницљивим прогнозама објашњава: снага долара базира се на споразумима са Саудијском Арабијом о томе да сви уговори за испоруку енергената треба да буду номиновани у америчкој валути. Москва може да сруши нафтни долар у тренутку.

Увођење санкција против Русије једнако је пуцњу у сопствену ногу. Запад може да добије заузврат стварање новог система међународног плаћања и друге узвратне кораке Москве, убеђен је Џим Синклер. Амерички експерт објашњава: једина права вредност у свету данас је нафтни долар. А Русија може једноставно да га сруши, затраживши за своју нафту не доларе, већ евре или јуане.

Шта више, САД могу коначно да изгубе утицај на Европу. Ако Русија почне да прима плаћање за енергенте у некој другој валути осим долара, Ангела Меркел ће се само радовати: јер Берлин, па и друге европске престонице неће морати да користе девизна тржишта. На крају курс европске валуте ће скочити, а цена енергената пасти. Саме САД очекује нагли скок цена бензина, хиперинфлација уз лошу пословну климу и крах индекса пословне активности Доу Џонс, прогнозира Синклер.

Да ли је потребан Москви овакав сценарио? Једна од строгих мера коју је Запад обећао Москви за њену политику према Украјини је да се Русија искључи из система међубанкарског плаћања SWIFT . Само у том случају чак прелазак на плаћање у другој валути неће бити потребан. Такве санције ће се окренути у првом реду против њиховог аутора, уверен је професор катедре тржишта фондова Високе школе економије Александар Абрамов.

© Flickr.com/401(K) 2012/cc-by-sa 3.0

© Flickr.com/401(K) 2012/cc-by-sa 3.0

Технички је прилично лако искључити Русију са система SWIFT, блокиравши адресе руских банака. Али то је један од основних система који банке користе за међународне обрачуне. Тешко да сада у САД и Европи постоји жеља да се прибегне таквој мери. Зато што су банкарски системи међусобно везани: ако руске банке не могу да их користе, оне неће на време платити дугове западним контрагентима. И то ће изазвати шок финансијског система – што је много реалнија опасност него прорачуни за нафту у еврима. Мени се чини да финансијски свет који управо излази из кризе није заинтресован за овакве спољне шокове.

А за узвратне кораке Москве посебан напор неће бити потребан, сматра директор аналитичког департмана компаније Алпари Александар Разувајев.

Удео Русије на тржишту енергената врло је озбиљан, посебно на европском тржишту. Што се тиче гаса, обрачуни су тамо опет за доларе, делимично за евро: такође фактички својим испорукама подржавамо туђу валуту. Енергетска тржишта су формирана одавно, и ми смо прихватили правила игре. Али пошто је сировина наша, можемо да их променимо. У принципу таква могућност, у крајњој линији за државне компаније као што су Росњефт или Гаспром, разматрана је за време претходне кризе крајем 2008. године. мада, мислим да је то крајња варијанта.

Русија снажно држи нафтни долар. И може у тренутку да изазове такав крах индекса Доу Џонса каквог није било у историји. Може до миле воље да се маше звездано-пругастом заставом, али постоји чињеница: Руси могу да преврну америчку економију наглавачке, упозорава Синклер.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *