Вијести, Свијет

Бивши шеф NSA Кит Александер користио је тајне информације за трговање на берзи

КУПОВАО АКЦИЈЕ ФИРМИ КОЈЕ СЕ БАВЕ АЛУМИНИЈУМОМ, ЂУБРИВИМА, АЛИ И ШПИЈУНСКИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА

       ОТКРИЛО се да је Кит Александер, ексдиректор NSA (америчке Агенције за националну безбедност), користио службени положај за сопствени бизнис. Тачније: да је улагао сопствени новац користећи службена сазнања и могућности.

        Лист Foreign Policy објавио је да је Александер своје доларе „улагао у нејасне сфере економије од којих се већина финансијских професионалаца држи што даље“.

        Документе који сведоче о Александеровим бизнис-активностима открио је новинар-истраживач Џејсон Леополд. А ти документи сведоче да је бивши шеф NSA улагао лична средства у фирме које се налазе на најистуренијим технолошким позицијама шпијунаже. Издање Vice News објавило је да се ради о фирмама Pericom Semiconductor, RF Micro Devices и Synchronoss Technologies.

        Foreign Policy тврди да је Александер 2008. године продао акције велике канадске компаније која тргује ђубривима на бази калијума. Истовремено је указао да то тржиште у доброј мери контролишу Русија и Белорусија, а да је Кина највећи потрошач тих ђубрива.

        Исте године је продао акције велике кинеске државне индустријске групе Aluminum Corp. of China Ltd, која је други светски произвођач алуминијума. Са том компанијом повезан је велики скандал који се догодио након што је било откривено да је добијала инсајдерске информације о својим америчким конкурентима. Наводно од хакера који раде за кинеску армију.

        Наводно, зато што се та хакерска група више година налазила под присмотромНСА.

        Александеру засад нико никакве оптужбе није предочио. Међутим, Foreign Policy указује да „у најмању руку отвара многа питања сама чињеница да је човек са доступом широком спектру тајних информација и са функције наставио да тргује акцијама на берзи“.

Кит Александер

Кит Александер

Александер је био директор NSA од априла 2005. до априла 2014. године. Његову каријеру прекинула су открића Едварда Сноудена.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *