Вијести, Свијет

Бивши официр Иностраних послова америчког Стејт Департмента: Истина о НATO бомбардовању Србије

НАТО бомбардовање Србије - згодна лаж

Норма Браун (Norma Brown) је јуче написала одличан чланак под насловом „Косово и Сирија: Две корисне лажи“ (у оригиналу: Kosovo and Syria: Two Convenient Lies), који говори о НАТО агресији против Србије и Косова, почетку текућег беснила за нео-интервенизмом и цепањем „непријатељске територије“.

Нормина јединствена перспектива потиче из њене каријере у САД Стејт Департменту (US State Department) на позицији официра иностране службе. Током неколико месеци пре доношења америчке и НАТО одлуке да се НАТО снаге употребе у офанзивне сврхе у Србији, она се налазила на терену на Косову.

Овде преносимо кратак уломак из њеног блога. Сјајно је видети бившег официра иностране службе Стејт Департмента да говори истину о НАТО бомбардовању Србије:

Kосово је био први чист пример да је НАТО деловао као агресор  против суверене нације, која није била у рату ни са једном другом земљом, за шта је користио заштиту „људских права“ као разлог. НАТО је тада широм Косова распоредио своје тајне посматрачке мисије али још увек није могао да обезбеди довољне разлоге за НАТО интервенцију. Срби су знали шта је НАТО хтео и били врло пажљиви у томе да им не дају прилику да нађу то оправдање. Наравно било је немогуће контролисати ситуацију: Албанци би напали Србе – војску, званичнике или цивиле – а Срби би узвратили. Обе стране су као последица тих сукоба кршиле људска права. Али, та чињеница је била једна незгодна истина за НАТО који је желео пре свега згодно оправдање, било истину или лаж. И то оправдање је добио кад је откривено на десетине побијених цивила у изолованом косовском албанском селу. Глава ОСЦЕ мисије на Косову, амерички амбасадор Вилијам Вокер (William Walker), прогласио је тај случај масакром и идентификовао кривце, Србе. Све то упркос чињеници да није било сведока очевидаца нити истраге о том инциденту. Прави кривац су могле бити једнако албанске гериле као и Срби, али то није било важно. Са оваквим танким доказом против Србије, НАТО је одлучио да та земља нема право на суверенитет и да НАТО има пуно право да почне скоро тромесечно 24-часовно бомбардовање, са уобичајеном колатералном штетом (укључујући и кинеску амбасаду). Разлог је био „право на деловање из хуманитарних разлога“, један од проширених моћи које не НАТО преузео након разбијања Варшавског пакта и пада Русије на колена. Нама је било толико стало до тих јадних цивила на Косову да би бомбардовали Србију, али не довољно да им припремимо хуманитарни пријем када буду бежали од НАТО бомби. По овоме можете и сами закључити колико су наши мотиви за интервенцију били хуманитарни.

 

Извор: Serbia’s Ambassador to the World http://www.ambassador-serbia.com/
Превод: С.Д.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *