Вијести, Свијет

Березовски лажирао своју смрт?

029095

Московски таблоид „Комсомолскаја Правда“, позивајући се на изворе из руске тајне службе, тврди да је поново покренута истрага око смрти руског олигарха и једног од најжешћих критичара предсједника Владимира Путина, Бориса Березовског. Према писању московског листа, руска тајна служба сумња да је Березовски лажирао властиту смрт.

„Врло озбиљно разматрамо и могућност да Березовски није мртав. Наши обавјештајци обавили су неке истражне радње које би могла потврдити да је Березовски још увијек жив“, цитирају руски медији једног обавјештајца, који додаје да не би било чудно да се њихове сумње покажу истинитима, будући да је „врло лако лажирати властиту смрт“.

Подсјетимо, 67-годишњи Березовски пронађен је мртав о марту на поду купатила у својој кући у Беркширу. Обдукција је показала како је смрт наступила усљед вјешања.

Његова смрт услиједила је неколико мјесеци након што је изгубио тежак случај против другог руског олигарха Романа Абрамовича, што га је дотукло. Власника фудбалског клуба Челси оптужио је за уцјену, одавање службених тајни и кршење уговора везаног за једну руску нафтну компанију. Након што је изгубио суд, наређено му је да подмири преко 41 милион еура Абрамовичевих судских трошкова.

Његове финансијске потешкоће додатно су нарасле након што је његова бивша љубавница Елена Горбунова почела од њега потраживати готово шест милиона евра за продају њихове резиденције.

На врхунцу моћи 1990.-их

Березовски се обогатио 1990-их продајом увезених Мерцедеса, али и руских аутомобила. Касније је постао власник Сибнефта те је као највећи дионичар главног руског телевизијског канала подржавао успон Бориса Јељцина на власт.

Преживио је већи број атентата, укључујући бомбашки напад у коме је декапитиран његов возач. Током Јељцинове власти налазио се у ужем кругу предсједникових сарадника као замјеник секретара у руском савјету за националну безбиједност.

„Борис Березовски био један од најутицајнијих Руса 1990-их. Почео је као математичар, компјутерски програмер и продавач половних аутомобила те постао једна од најутицајнијих особа у Русији Бориса Јељцина“, коментарисао је Би-Би-Си-јев дописник из Москве Стив Розенберг.

Крајем деведесетих играо је улогу и у успону Владимира Путина на власт, али Путин је одлучио ограничити утицај дотад врло моћних руских олигарха. Березовски је због тога својевољно напустио Русију и постао један од најгласнијих критичара Владимира Путина.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *