Вијести, Свијет

Бењамин Нетањаху: За Израел је продаја Техерану С-300 проблем изванредне тежине

ОЦЕНИО ДА ИРАН ИМА СВЕ МОЋНИЈЕ И ПРЕЦИЗНИЈЕ РАКЕТЕ НА КОЈИМА ПИШЕ „СМРТ ИЗРАЕЛУ”

         ИЗРАЕЛСКИ премијер Бењамин Нетањаху одржао је ванредно заседање владе на којем је осудио одлуку Русије да испоручи зенитно-ракетне системе С-300 Ирану.

         Како је саопштио његов кабинет, Нетањаху је својим министрима и јавности рекао:

         „Израел је као проблем изванредне тежине примио продају ракета С-300 Ирану јер Иран повећава агресију у региону и поред граница Државе Израел”.

         Нетањаху је овоме додао: „Јуче смо имали прилику да посматрамо војну параду у Техерану и изложбу оружја које Иран показује свету. Иранске ракете из године у годину постају све модерније, све прецизније, све моћније и смртоносније. Само једно се не мења: на њима пише „Смрт Израелу!”. Ми ћемо, наравно, учинити све што је неопходно за безбедност својих грађана пред лицем тих претњи”.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху

Израелски премијер Бењамин Нетањаху

Израелски премијер је истовремено изразио незадовољство што се „иранска агресија” нигде не помиње у тексту споразума који „шесторка” припрема заједно са Техераном:

„Нити се помиње, нити се обустављање агресије поставља као услов за укидање санкција уведених против Ирана”.

Русија је – да подсетимо – још 2007 потписала са Техераном – уговор о продаји Ирану система С-300ПМУ-1 за пет дивизиона, односно са 40 лансирних рампи. Потом се прикључила санкцијама против Ирана и – мада то формално није морала – стопирала и реализацију уговора о продаји С-300.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *