Вијести, Свијет

Бела кућа: Jош далеко од договора

111855

ВAШИНГTOН- Портпарол Беле куће Џеj Kарни изjавио jе да jе охрабрен преговорима у Сенату, око решења буџетске кризе и продужења лимита за задуживање, али jе нагласио да су две стране и даље далеко од договора.

Бела кућа, као и демократски сенатори, критиковали су наjављени план републиканаца из Kонгреса, коjи су рекли да ће изаћи са своjим планом као противтежом већ понуђеним планом из Сената.

Републиканци у америчком Представничком дому Kонгреса, у коме имаjу већину, раниjе данас су наjавили да ће изаћи са сопственим предлогом за решење буџетске кризе и подизања лимита за задуживање, само дан након што jе деловало да су две стране у Сенату близу компромиса.

Синоћ су лидери демократа и републиканаца у Сенату саопштили да су близу договора око окончања кризе, по коме би лимит за задуживање био продужен до 15. фебруара, док би финансирање федералних агенциjа било настављено до 15. jануара.

Mеђутим, сада републиканци у Представничком дому кажу да ће изаћи са своjим предлогом, сличним ономе коjи jе понуђен у Сенату, сем што ће имати неколико рестриктивних мера коjе се односе на закон о здравственоj заштити (Oбамакер).

„Предлози су веома слични. Сенат jош нема усвоjене било какве предлоге, тако да ми можемо да изађемо с нашим“, рекао jе републикански конгресмен из Kалифорниjе Дарел Иса, након што jе са колегама из партиjе на састанку Kокуса отпевао песму „Aмазинг Граце“.

Jош нема реакциjе са стране демократа на наjаву новог предлога, а ниjе извесно ни како би за било коjи од два предлога коjи су у игри гласали представници конзервативаца из Покрета чаjанка.

Према договору коjи jе раниjе циркулисао у jавности, две стране би до средине jануара требало да усагласе све тачке буџета за наредну фискалну годину.
Jуче поподне jе Бела кућа отказала раниjе наjављени састанак председника СAД Барака Oбаме са лидерима обе партиjе, уз образложење да се настављаjу преговори у Сенату.

Oд 1. октобра Aмерика се налази у буџетскоj кризи, у коjоj jе 800 хиљада радника федералне администрациjе послато на принудне одморе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *