Вијести, Свијет

БАЈДЕН: Русија је нарушила принцип неприкосновености граница у Европи

У АТЛАНТСКОМ САВЕТУ УТВРДИО ДА КРИЗА У УКРАЈИНИ ТОБОЖЕ „НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА ШИРЕЊЕМ НАТО”

  • Поручио Москви да мора поштовати утврђени поредак и правила јер ће се, у супротном, суочити са нарастајућом изолацијом

РУСИЈА је нарушила суверенитет Украјине и принцип неприкосновености граница у Европи – изјавио је потпредседник САД Џозеф Бајден.

Наступивши у вашингтонском Атлантском савету, он је – као да није било Вијетнама, ЈУгославије (Србије), Авганистана, Ирака и Либије – нашао за могуће чак да подвуче:

„Оно што је урадила Русија није само кршење украјинског суверенитета, него и фундаменталних принципа који су у томе да европске границе не могу да буду промењене политичким застрашивањем или војном силом”.

Бајден је истовремено оценио да криза у Украјини „нема никакве везе са ширењем НАТО”. Чак је додао: „Ово што се догађа нема никакве везе са тиме што смо ширили алијансу”.

Говорећи о односима Запада и Русије, Бајден је приметио да су САД  и НАТО са Русијом сарађивали после „хладног рата” ради мира.

„Ми смо то чинили зато је интегрисање у светски систем у општем интересу. Али, ако Москва жели да од тога има користи – она мора поштовати утврђени поредак и правила. У супротном, суочиће се са нарастајућом изолацијом”.

Потпредседник САД Џозеф Бајден.

Потпредседник САД Џозеф Бајден.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *