Вијести, Свијет

Асанж поднео тужбу против Немачке

Asanz

БЕРЛИН: Оснивач Викиликса Џулијан Асанж поднео је тужбу против Немачке тврдећи да га је један амерички обавештајац шпијунирао за време једне конференције у Берлину пре четири године, јавили су данас немачки медији.

Асанж каже да је био под присмотром америчке војне обавештајне службе у Берлину крајем децембра 2009, а као последица тога у САД је осуђен Бредли Манинг због одавања војних и дипломатских тајни Викиликсу.

Асанж сматра да су такве шпијунске активности незаконите у Немачкој, пренели су немачки медији. Лист „Зидојче цајтунг“ пише да се Асанж жалио канцеларији федералног тужилаштва у Карлсруе, где нису били доступни за коментар.

Медији су известили да је Асанж спреман да о томе сведочи преко видео лина из амбасаде Еквадора у Лондону, где је нашао уточиште од јуна 2012. године како би избегао депортацију Шведској где га траже због наводног сексуалног напада.

Асанж је одбацио те тужбе и рекао да иза тога стоји идеја да се изручи у САД, где желе да га изведу пред суд због објављивања на стотине хиљада поверљивих америчких дипломатских порука и одавања војних тајни из ирачког и авганистанског рата, пренео је АФП.

Асанж је јуче затражио од шведске полиције да истражи шта се десило са кофером који му је, како сумња, украден на стокхолмском аеродрому Арланда када је путовао из Шведске у Немачку 2010. године.

Асанжов адвокат Пер Самуелсон је саопштио да је у име клијента поднео кривичну пријаву полицији.

Како је указала агенција АП, кривична пријава је поднета дан уочи најављене посете америчког председника Барака Обаме Шведској.
Из Викиликса су најавили да ће сличне пријаве бити поднете и у другим земљама, укључујући Немачку и Данску.

У пријави се наводи да се у коферу налазио и лаптоп са материјалом Викиликса, као и „докази о ратним злочинима“ које су наводно починиле америчке снаге у Авганистану. Асанж тврди да му је кофер нестао 27. септембра 2010. године.

Нешто раније, Раша тудеј је пренела да је Асанж затражио од шведске полиције да истражи наводе о незаконитом америчком деловању у ЕУ против тог сајта, укључујући заплену његове личне имовине.

Асанж је, у пријави на 48 страна поднесеној полицији, предочио доказе о истрази коју је америчка војна обавештајна служба водила против Викиликса и њега лично од 2009. године, као и о истрази коју је прошле године покренуо Федерални истражни биро (ФБИ).

„Тема ове пријаве обухвата два догађаја у која су умешане Шведска и Немачка, у оквиру јавности познатих активности ФБИ против Викиликса у Великој Британији, Данској и на Исланду од 2009. године до сада“, наведено је у документу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *