Вијести, Свијет

Асад: Ја сам заслужио Нобела

Basar el Asad

Дамаск – Председник Сирије Башар ал Асад изјавио је да је Нобелова награда за мир требало да буде додељена њему, а не Организацији за забрану хемијског наоружања.

Нобелов комитет је и ове године изазвао контроверзе када је додељивао награду за мир, а многи су оценили да је ОПЦВ неоправдано постао лауреат и да је одлука политички мотивисана, након што је тој организацији дат рок да уништи хемијски арсенал у Сирији.

„Награду је требало да доделе мени“, рекао је Асад уз осмех у интервјуу једној прорежимском либанском листу.

Асад је за „Ал Акбар“ рекао и да жали што хемијско наоружање више не може да користи као аргумент у покушајима да се Израел натера да се одрекне нуклеарног арсенала.

„Сада су се околности промениле и цена се променила. Зато смо се сложили да се уништи наш хемијски арсенал, како бисмо отклонили опасност од америчког напада. Нема сумње да је тај губитак довео до губитка морала и да представља политички пораз за Сирију“, рекао је Асад.

Иначе, убрзо по додели Нобела за мир, једна од првих реакција је стигла баш из Дамаска.

Фајез Сајег, члан Асадове партије БААС, оценио је да додела награде ОПЦВ-у „истиче кредибилитет владе“ у Дамаску и њеним намерама да уништи свој „токсични арсенал“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *