Свијет

Ангела Меркел: Санкције против Русије боље би било укинути данас него сутра, али…

ЕУ ПОД „СЕКТОРСКИМ САНКЦИЈАМА ”ДРЖИ 20 РУСКИХ ФИРМИ, А ПОД ОБИЧНИМ И 150 ФИЗИЧКИХ ЛИЦА

         НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел изјавила је да жели да се санкције што пре скину са Русије, али да засад за то не види могућност.

         Како преноси Ројтерс, Меркелова је ово рекла члановима посланичког клуба своје Хришћанско-демократске уније у Бундестагу.

         Према њиховим речима, она је чак рекла да би било боље укинути санкције данас него сутра, али и одмах додала да се за то морају стећи услови.

         Поновила је да споразуми из Минска нису реализовани до краја и да зато санкције против Русије морају остати на снази. Поновила је такође: да ће санкције бити укинуте тек кад буде реализован Минск-2.

Немачка канцеларка Ангела Меркел

Немачка канцеларка Ангела Меркел

„Секторске санкције” је Европска унија увела против 20 руских финансијских, војних и енергетских компанија.

На удару „обичних” санкција ЕУ налази се 151 грађанин Русије и 37 правних лица.

Милош Земан: Антируске санкције Запад треба укине што пре, а не у будућности

ЧЕШКИ председник Милош Земан рекао је да санкције Запада против Русије треба укинути што пре. Најбоље: одмах, а не касније, некада у будућности.

У интервјуу агенцији ТАСС, он је подсетио да је француски министар економије пре недељу дана изјавио да санкције против Русије могу бити укинуте у другој половини ове године. Још је нагласио да је и даље уверен да је у перспективи могућа интеграција ЕУ и Русије.

Поводом протеста из Украјине, Пољске и балтичких државица против гасовода Северни ток-2, Земан је рекао:

„Колико знам, тај гасовод ће се градити само немачким и руским новцем. Не видим какво право на протест имају они који у нешто неће уложити ни цент. Неки се боје, бар тако тврде, зависности ЕУ од руског гаса. Међутим, ЕУ добија гас и из Норвешке, па нико не говори о зависности. Проблем би био само ако руски гас постане нереално скуп. Али, то би била само економска претња“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара