Вијести, Свијет

Ангела Меркел: Хемикалије за Сирију коришћене у цивилне сврхе

032915

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да су хемикалије, које је њена земља извозила у Сирију и које су могле да се употријебе за производњу отровног гаса, биле коришћене у цивилне сврхе.

Министарство привреде Њемачке је потврдило да је од 2002. до 2006. године испоручивала Сирији хемикалије „двоструке намјене“, које се могу користити за производњу сарина.

Министарство је саопштило у одговору да су извозне дозволе издате за тај период од четири године укупно 137 тона хемикалија двојне намјене, од чега је 93 тоне флуороводоника (хидроген флуорида) – 20 тона 2002. и 2003. а 73 тоне 2005-2006. године.

Испоруке су одобравали како влада Герхарда Шредера, тако и кабинет Ангеле Меркел, пренијела је агенција РИА Новости.

Ради се о испоруци Сирији 90 тона флуороводоника и 12 тона амонијум бифлуорида, који су неопходни састојци за производњу сарина, мада само они нису довољни.

Меркел је, у интервјуу њемачкој телевизији, рекла да званичници још покушавају да утврде за шта су коришћене хемикалије које су се извозиле послије 2006. и прије маја 2011. године, у вријеме када је Њемачка увела стриктну контролу на изоз за Сирију, пренио је Би-Би-Си.

Агенција АФП је, позивајући се на изворе из Министарства, пренијела да су хемикалије биле

„класично двојне намјене“ и могле су бити коришћене у цивилне сврхе – за површинску обраду метала, флуорисање пијаће воде и производњу пасте за зубе.

„Процјена свих расположивих информација прије издавања дозвола водила је ка томе да нема доказа о могућој војној употреби која би оправдала издавање дозволе“, навело је њемачко Министарство привреде.

„Влада нема информације које би указивале да је испоручена роба од тада коришћена за било шта друго осим за назначене цивилне сврхе“, истакло је Министарство у одговору.

Посланик Љевице, Јан ван Акен, сугерисао је да су владе биле крајње неодговорне.

„Заиста не могу да вјерујем. Њемачка је годинама испоручивала више од 111 тона хемикалија са којима је могао бити направљен сарин у Сирији, земљи која је позната да ради са програмом хемијског наоружања“, рекао је он АРД-у.

Инспектори УН представили су прошлог понедјељка налазе по којима је управо нервни бојни отров сарин био примијењен 21. августа у зони сукоба у Сирији, за шта су западне силе оптужиле режим сиријског предсједника Башара ел-Асада.

У извјештај УН се, међутим, не указује прецизно ко је употребио сарин, сиријски званичници су порекли да су то учиниле владине снаге, а Русија је данас саопштила да је од Дамаска добила доказе да иза хемијског напада стоје антивладини побуњеници.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *