Вијести, Свијет

Андерс Фог Расмусен: Рат у Сирији је стратешки пораз САД и стратешка победа Русије

„АКО ПОБЕДИ ТРАМП – НАТО И ЕВРОПСКА УНИЈА СЕ МОГУ РАСПАСТИ”

  • Бивши генерални секретар НАТО: „Европа и САД платиле су огромну цену за фаталну неодлучност Барака Обаме у Сирији”.

          БИВШИ генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен само што не плаче.

          У интервјуу данском листу Berlingske, прво је оценио да се „демократски устанак у Сирији” претворио у „торнадо конфликата који је у своју спиралу насиља већ усисао регионалне и глобалне силе”.

          Оценио је да ни један конфликт – још балканских ратова од пре једног века – није имао „потенцијал за глобалну катастрофу какав данас има Блиски Исток”.

          По Расмусеновим речима, Русија користи Сирију као „арену, на у којој може наступати као препорођена суперсила и бацити изазов америчкој доминацији”.

          Бивши генсек западне војне алијансе је убеђен да се управо у Сирији испољила „фатална неодлучност” Барака Обаме, у време када је сиријски председник наводно прешао црвену линију – употребивши хемијско оружје против сопственног становништва, а Обама на то није одговорио војном инвазијом.

          То је – жали се Данац – у свету створило утисак да је светски полицајац отишао у пензију.

          Његова је процена „Европа и САД платиле су огромну цену за ту фаталну неодлучност”.

          Расмусен сматра да је рат у Сирији „стратешки пораз САД, стратешка победа Русије и претња снагама које европске земље држе унутар Европске уније”.

          Расмусен је поновио да је «дубоко несагласан са Доналдом Трампом «по свим тачкама», јер Трамп подржава снаге које теже  расколу Европе.

          Он је уверен: „Трампове речи «Америка пре свега» наговештавају повратак Америке изолационизму из 1930-их година који је довео до светске катастрофе.

Бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен

Бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен

Расмусен је уверен да ће амерички председнички избори 2016 имати пресудан значај јер – ако на њима победи Трамп – НАТО и ЕУ се могу распасти, а свет ће у том случају постати опаснији.

Он је уверен да Трамп – када поздравља Владимира Путина – истовремено поздравља и Путинову политику, а руски лидер жели обрачун са правилима светског поретка који су после Другог светског рата успоставиле САД.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *