Вијести, Свијет

Американци саопштили да их брине намера Москве да Ирану испоручи ракете С-300

ПЕСКОВ: У ПУТИНОВОМ УКАЗУ НЕ ПОСТОЈЕ НИКАКВИ ОДЛОЖЕНИ РОКОВИ

         ПОВОДОМ указа Владимира Путина којим је одобрио испоруку Ирану давно купљених ракетних зенитних система С-300 већ је постављено неизбежно питање: када реализација може реално да почне?

         Одговарајући управо на то питање, Путинов прес-секретар, Дмитриј Песков, рекао је: „У самом указу никаквих одложених рокова нема. Никаквих рокова нема. Прочитајте пажљиво саопштење о указу”.

          Оваквим стањем ствари су, наравно, задовољни у Техерану. Ирански министар одбране, Хосејн Дехкан, оценио је да ће С-300, чим се реално појаве у Ирану, допринети успостављању стабилности и безбедности у региону.

         Вашингтон и Тел Авив су, наравно, незадовољни.

         Портпаролка Стејт департмана, Мери Харф, изјавила је да су САД забринуте због одлуке Русије да Ирану испоручује ракетне системе С-300:

         „Ми одавно на ту тему износимо своје бојазни. Државни секретар Кери је то питање данас покренуо у разговору са господином Лавровом. Ми скидање забране са испорука тих система Ирану не сматрамо конструктивним”.

         Харф је нагласила да ће испоруке С-300 Техерану представљати кршење санкција Савета безбедности УН. При том је нагласила да су ирански атомски споразум и испоруке оружја Техерану „различите ствари”.

Американци саопштили да их брине намера Москве да Ирану испоручи ракете С-300

Американци саопштили да их брине намера Москве да Ирану испоручи ракете С-300

Иступивши нешто касније, портпарол Беле куће, Џошуа Ернест, саопштио је да упозорио је Москву да јој САД могу увести санкције уколико почне да Ирану испоручује индустријску робу у замену за нафту.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *