Вијести, Свијет

Американци беже у Кину

svet-amerikanci_620x0-620x330

Вашингтон – Из америчког сна о коме још маштају неки млади Срби, пробудили су се многи њихови вршњаци у САД. Сан је, истина, заједнички – жеља за запослењем и бољим животом – али док се наши млади сународници надају да га остваре у САД, сами Американци верују да их срећа чека другде, и одлазе. Статистика бележи у оба случаја рекорде у одливу мозгова.

Да није Гвинеје Бисао, Србија би била светски рекордер у „одливу мозгова“ према Сједињеним Државама и Канади, показују подаци УСАИД, америчке агенције за међународни развој. УСАИД је утврдио 2011. године, да је око 150.000 образованих Срба од почетка ратова на простору бивше Југославије и санкција УН деведесетих година, кренуло пут Запада.

Као главни разлог одласка УСАИД је идентификовао незапосленост двоје од петоро младих људи између 18 и 25 година. Незадовољни што везе, пре него квалификације, обезбеђују радну књижицу, 63 одсто свих студената је, наводи се, желело да оде из Србије коју, иначе, образовање једног стручњака кошта у просеку 210.000 евра. УСАИД је „одлив мозгова“ ка САД и Канади окарактерисао као „хронични феномен“ Србије.

Ове године, сличан тренд у САД забележио је британски пословни дневник „Фајненшел тајмс“. Лист прецизира да чак 6,3 милиона Американаца студира или ради у иностранству, што је рекорд у историји САД.

Док Срби хрле у Америку и Канаду, стручњаци из САД, како се наводи, у потрагу за послом крећу пут економија у брзом успону – Кине, Индије, Русије, Бразила… Као главни разлог одласка истичу економску депресију у САД и могућност за запослење у иностранству.

Неки амерички економисти покушавају ово да прикажу као позитивну тенденцију, сугеришући да вештине и искуства које млади Американци стекну у иностранству, могу да се врате у САД и то карактеришу пре као „кретање“ него „одлив мозгова“, више је оних који виде разлоге за бригу. Затварање владиних институција у САД због непостизања договора о повећању лимита задуживања Америке, које прети банкротом Америке, ту бригу последњих дана само је појачало. Јер, како примећује америчка ТВ станица Ен-Би-Си најталентованији међу три милиона савезних службеника могли би посао да потраже на бољем месту.

Афрички синдром

„Одлив мозгова“ кошта Африку четири милијарде долара годишње. Према подацима УНДП, Етиопија, Кенија и Нигерија су највише погођене. Етиопија, на пример, школује много лекара, али сада их је више у Чикагу него у домовини.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *