Вијести, Свијет

Амерички војни експерти: Немамо чиме да пробијемо ПВО и ПРО Русије, Кине и Ирана

ОД 2001. ПЕНТАГОН 96 ОДСТО СВЕГА УЛОЖИО У ОРУЖЈЕ СА „УДАРНИМ РАДИЈУСОМ” ДО 8О КИЛОМЕТАРА

  • Вашингтонски Центар за стратешке и буџетске процене: „Оружје за блиска дејства погодно је када авиони могу да се приближе циљевима, али је то немогуће у великим војним кампањама и против противника који располаже високопрецизним оружјем”

         ВОЈНИ врх САД превише се последњих година посветио производњи бомби за директне нападе у ближем радијусу, а недеовољно се бавио па и премало инвестирао у наоружање за далекометна дејства, у „стелсе” и високопрецизно оружје, па Оружане снаге Сједињених Држава не би биле у стању да пробију ПВО и противракетну одбрану Русије, Кине и Ирана.

         До овог закључка су дошли експерти вашингтонског Центра за стратешке и буџетске процене, а објавио га је Flight Global.

         У извештају тог Центра чак се прецизира да је Пентагон од 2001. до 2014. купио од америчке војне индустрије 304 750 „комада” оружја за директна дејства да „ударним радијусом” до 80 километара, а то чини 96 одсто свих његових војних поруџбина у том периоду.

         Како се наглашава, далекометних оружја  – домета  до 643,74 километра – купљено је само 7.109, а то је једва 2,3% од укупних поруџбина.

         Центар за стратешке и буџетске процене из свега је извео закључак: „Оружје за блиска дејства погодно је када авиони могу да се приближе циљевима, али је то немогуће у великим војним кампањама и против противника који располаже високопрецизним оружјем”.

Амерички војни експерти: Немамо чиме да пробијемо ПВО и ПРО Русије, Кине и Ирана

Амерички војни експерти: Немамо чиме да пробијемо ПВО и ПРО Русије, Кине и Ирана

Flight Global је са своје стране овоме додао: „Војне инвестиције САД биле су срачунате на обезбеђивање операција какве су вођене у Ираку и Авганистану, а сада се воде у Сирији, то јест – тамо где авиони могу некажњено и да лете и да изручују бомбе. Међутим, такво наоружање је неефикасно у хипотетичким војним кампањама против Русије, Кине и Ирана”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *