Вијести, Свијет

Амерички амбасадор у Чешкој поново упозорио Земана да не треба да буде у Москви 9. маја

НЕРВОЗА: ПРЕДОЧИО ЧЕСИМА ДА САД САВЕЗНИЧКЕ ОДНОСЕ СА ЊИМА „ЦЕНЕ ВИШЕ НЕГО ИКАД“

  • ЕНДРЈУ ШАПИРО: „Очекивао сам да ће Председник, с обзиром да тврди да уважава отворене разговоре, правилно оценити моју искреност. Ја ценим добре радне односе са свима и желим да председник Земан зна да су моја врата за њега отворена“

        АМЕРИЧКИ амбасадор у Прагу Ендрју Шапиро, којег је Милош Земан оптужио за мешање у унутрашње ствари своје земље, одбацио је те оптужбе и поновио да сматра „несрећном“ намеру председника Чешке да присуствује 9. маја свечаностима у Москви поводом Дана Победе.

        Нема сумње – уз одобрење Стејт департмана, додао је: „Схватам да председник Земан жели да ода пошту жртвама Другог светског рата. Упркос томе, сматрам да би било жалосно да он једини од шефова држава чланица ЕУ једини присуствује војној паради у Москви у време када руска армија, кршећи међународно право, дестабилизује суседну земљу“.

        Шапиро је нагласио да му је жао што је његова претходна изјава „погодила председника Земана“ и приметио:

         „Очекивао сам да ће председник, с обзиром да тврди да уважава отворене разговоре, правилно оценити моју искреност. Ја ценим добре радне односе са свима и желим да председник Земан зна да су моја врата за њега отворена“.

        Као прави Американац, Шапиро се обратио и Чесима: „Чешки народ треба да зна да влада САД и Американци цене наше партнерске и савезничке односе више него икада“.

        Шапиро је амбасадорску дужност у Прагу преузео пр пет месеци. Завршио је Харвардски универзитет заједно са Бараком Обамом.

        Спор између Земана и Шапира, који је понајмање лични, наишао је и на реакцију у Москви.

Ендрју Шапиро и Милош Земан

Ендрју Шапиро и Милош Земан

        Функционер Министарства иностраних послова РФ, Марија Захарова, написала је на својој Фејсбук-страници: „Како ли се свима на врх главе попео овај Вашингтонски обласни комитет партије!“.

        Ово је алузија на времена када су све наредбе стизале из Централног комитета КПСС и њених обласних комитета…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *