Вијести, Свијет

Америчка цијена гаса била би дупло већа од руске

Брисел, Москва – Цијена гаса ког би САД могле да продају ЕУ била би један и по до два пута већа од руске цијене – оцјењују стручњаци.

Вашингтон је  изразио спремност да повећа испоруке гаса из шкриљаца у ЕУ, како би се смањила доминантна улога руског испоручиоца, који покрива четвртину европских потреба.

Комесар ЕУ за енергетику Гинтер Етингер предложио је ЕУ да одржи савјетовање о дугорочној стратегији диверзификације испорука енергената.

Циљ је да се као партнер сачува Русија, али да се, при томе,  увећа удио Норвешке, Азарбејџана, Алжира и Катара.

Када су у Бриселу процијенили да није могуће да се у кратком  року одустане од испорука енергената из Русије, руководство ЕУ промијенило је тактику.

Изјављујући да намјерава да настави сарадњу са Москвом у енергетској сфери, Брисел је ријешио да позове друге партнере како би они активније испоручивали гас у Европу.

Унија жели да се на гасном путу више ангажују Норвешка и  Алжир и  да проради Јужни коридор, којим ће за пет година започети значајне испоруке из Азарбејџана преко Турске и Грчке у Албанију, Италију, Бугарску на европска тржишта.

Америчка цијена гаса била би дупло већа од руске

Америчка цијена гаса била би дупло већа од руске

Стручњаци процјењују да САД имају јасан економски интерес да у Европу уђу и као испоручиоци енергената, као и да Вашингтон врши јак притисак на Брисел да смањује руски доток гаса.

Проблем је у чињеници да, за сада, нема добре краткорочне алтернативе руском гасу нити руској цијени тог енергента.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *