Вијести, Свијет

Амбасадори и обавештајци више европских земаља већ се полако враћају у Дамаск

ЗА ДАМАСК РЕГУЛАРНО ПУТУЈУ ДИПЛОМАТСКИ ПРЕДСТАВНИЦИ ЕУ, АУСТРИЈЕ, РУМУНИЈЕ, ШПАНИЈЕ, ШВЕДСКЕ И ДАНСКЕ.

Дамаск - Сирија

Дамаск – Сирија

Засад долазе једном-двапут месечно, на по 2-3 дана, али – долазе
АФП преноси и да су и западне обавештајне службе почеле да користе „старе контакте” у Дамаску да би „тестирале некадашњу повезаност”. Информације говоре да се неки већ састају у Дамаску с шефом сиријских тајних служби, генералом Алијем Мамлуком

ЕВРОПСКИ амбасадори, друге дипломате и обавештајни фунционери дискретно путују за Дамаск и полако обнављају контакте и односе с владом сиријског председника Башара Асада – открили су „европски извори” агенцији АФП.

„Још од маја почели смо, мало по мало, да се враћамо. Прво је то било опрезно, на један дан, онда на два, па на три„, рекао је агенцији један европски неименовани амбасадор акредитован у Сирији, који се од краја 2012. налази у Бејруту. „Сада одлазимо у Дамаск једном или два пута месечно”, додао је.

„Мислим да ћемо у првом кварталу 2014. видети многе од мојих европских колега како се враћају на пут према Дамаску”, истакнуо је.

Данас регуларно за Дамаск путују дипломатски представници ЕУ, Аустрије, Румуније, Шпаније, Шведске и Данске. Знатан број њих састао се почетком ове недеље са замеником сиријског министра спољних послова Фаисалом Микдадом који је рекао ЦНН:

„Остварују се контакти о отварању амбасада у Дамаску, а већина сиријских амбасада изван земље је отворена, уз изузетак оних које Дамаск не жели да отвори”.

АФП преноси и да су и западне обавештајне службе почеле да користе „старе контакте” у Дамаску да би „тестирале некадашњу повезаност”. Информације говоре да се неки већ састају у Дамаску с шефом сиријских тајних служби, генералом Алијем Мамлуком.

„Против Сирије ратује више од хиљаду терориста који су дошли из Европе, а то је извор велике забринутости за земље чији су држављани”, рекао је АФП један западни дипломата. „Због тога обавештајне службе желе да наставе сарадњу са Сиријом, која је била прекинута две године”, признао је.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *