Вијести, Свијет

Алексеј Пушков: Американци се боје да неће успети да изолују Русију

МОСКОВСКЕ РЕАКЦИЈЕ НА СУКОБ ЧЕШКОГ ПРЕДСЕДНИКА И АМБАСАДОРА САД У ПРАГУ

  • ДОЛГОВ: „Милош Земан је дао достојан одговор амбасадору САД! Сећање на совјетске војнике који су пали у борби против фашизма служи Земану на част“ 

        ПРЕДСЕДНИК спољнополитичког одбора Државне Думе Русије Алексеј Пушков сматра да се САД, судећи по реакцији на намере председника Чешке Милоша Земана да дође у Москву, плаше да неће успети да изолују Русију.

         „Судећи по хистерији амбасадора САД у Чешкој, Вашингтон је нервозан због доласка западних лидеру у Москву 9. маја. Боје се да изолација неће успети“ – написао је Пушков на Твитеру.

        Подсетимо, амерички амбасадор у Чешкој Ендрју Шапиро, наступајући на чешкој телевизији, изјавио је да ће присуство Земана московским свечаностима поводом 70-годишњице победе у Великом отаџбинском рату довести до дискредитовања позиције Запада о Украјини. По његовом мишљењу, одлука о присуствовању свечаностима лидера једне чланице ЕУ је несмотрена.

         „Не могу да замислим да чешки амбасадор у Вашингтону сугерише америчком председнику куда да путује – одговорио је Земан. – Нећу дозволити ниједном амбасадору да се меша у програм мојих посета иностранству “.

        Земан је посебно нагласио да је његова нација могла следећа бити истребљена, после јеврејске: „Ја путујем у Москву у знак захвалности за то што ми у својој земљи не морамо да говоримо немачки, што не морамо да говоримо: Хајл Хитлер“.  

         „Без Совјетског Савеза није било могуће победити Хитлера. Цена тога је било 20 милиона погинулих совјетских грађана“ – казао је председник Чешке.

        По Земановом мишљењу, одбијање посете било би непоштовање палих војника-ослободилаца. 

         „Моје неприсуствовање свечаностима у Москви значило би непоштовање 150 хиљада совјетских војника који су дали животе за ослобађање Чехословачке“ – изјавио је председник Чешке.

        Овлашћени представник МИП Русије за људска права, демократију и владавину права Константин Долгов изразио је дивљење Земановој храбрости.

         „То је достојан одговор председника Чешке амбасадору САД! Сећање на совјетске војнике који су пали у борби против фашизма служи Земану на част“ – написао је Долгов на својој Твитер страници и додао да га чуди чињеница да је историјско сећање „издало“ амбасадора земље која је била чланица антихитлеровске коалиције.

Алексеј Пушков

Алексеј Пушков

Подсетимо, више европских лидера је одбило да присуствује Паради победе у Москви, образложивши то украјинском кризом.

Ипак, по речима министра спољних послова РФ Сергеја Лаврова, своје присуство на свечаностима „потврдили су лидери 26 земаља, као и челници UNESCO и Савета Европе“.

У Москви је 2010. – на прослави 65-годишњице победе у Другом светском рату – било 28 страних учесника.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *