Вијести, Свијет

Александар Грушко: НАТО је хибридне ратове већ водио против Југославије, Ирака и Либије

РЕАКЦИЈА ИЗ МОСКВЕ НА ИЗЈАВУ КОМАНДАНТА СНАГА НАТО У ЕВРОПИ ФИЛИПА БРИДЛАВА

         СТАЛНИ представник Русије при НАТО Александар Грушко изјавио је да је западна војна алијанса „користила инструменте хибридног ратовања у Југославији, Ираку и Либији”.

         Грушко је на овај начин одреаговао на ток годишње конференције која се у главном граду Белгије одржава под називом „Бриселски форум”.

         Он се прво сложио са изјавом команданта снага НАТО у Европи, америчког генерала Филипа Бридлава, који је указао да је „хибридно ратовање” – „сет инструмената који су се користили и раније”.

Александар Грушко

Александар Грушко

„Генерал Бридлав је у праву. Коришћени су током војне кампање у Ираку, за време натовских бомбардовања бивше Југославије и за време интервенције у Либији” – нагласио је Грушко.

Под притиском ће бити све европске земље које одлуче да се прикључе ПРО НАТО

СВЕ европске земље које одлуче да се прикључе противракетној одбрани НАТО – наћи ће се под дипломатским притиском, изјавио је командант снага алијансе у Европи Филип Бридлав.

Амерички генерал на овај начин је прокоментарисао став Русије поводом намере Данске да се прикључи ПРО НАТО. Још тачније, позив Данцима руског амбасадора у Копенхагену, Михаила Вањина, да то не чине. Вањин им је при том указао да узму у обзир све последице које такав корак по њих и њихову земљу може имати у сфери безбедности.

Бридлав је још рекао: „Румунија је била под великим притиском када се прикључивала Европском етапном адаптивном приступу. Пољска такође била под великим притиском. Под дипломатским и политичким притиском ће бити и сви други који пожеле да се прикључе тој одбрамбеној могућности“.

Бридлав је наступио на Бриселском форуму, а руски амбасадор у Копенхагену имао је у виду изјаву шефа данске дипломатије, Мартина Лидегора, да ће његова земља НАТО за противракетну одбрану ставити на располагање бар један ратни брод.

Амерички командант Европе на овом експертском форуму је признао да би испоруке наоружања Кијеву могле додатно дестабилизовати ситуацију у Украјини.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *