Свијет

Ajова: Kруз бољи од Tрампа, Kлинтон и Сандерс изjедначени

У Ајови су одржани први страначки избори за номинацију кандидата Републиканске и Демократске странке за председника САД на којима је Сенатор Тед Круз био бољи од досадашњег републиканског фаворита Доналда Трампа док је Хилари Клинтон била практично изједначена са својим ривалом Бернијем Сандерсом у трци међу Демократама.

ДЕ МОЈН – У Ајови су одржани први страначки избори за номинацију кандидата Републиканске и Демократске странке за председника САД на којима је Сенатор Тед Круз био бољи од досадашњег републиканског фаворита Доналда Трампа док је Хилари Клинтон била практично изједначена са својим ривалом Бернијем Сандерсом у трци међу Демократама.

Према још непотпуним резултатима, на првом гласању у трци за Белу кућу, Републиканци у Ајови, пољопривредној држави на америчког средњег запада, подржали су ултраконзервативног Круза, док је Трамп завршио на другом месту, једва несто бољи од трећег ривала, сенатора Марка Рубија.

„Ово је победа за храбре конзервативце широм Ајове и ове велике земље,“ рекао је Круз за кога је гласало 27.7 одсто присталица Републиканске странке.

За Трампа који је добио једва нешто више од 24 одсто гласова, резултат покреће питање да ли његов наступ шоубизнисмена заиста може да га доведе до Вашингтона.

Он је покушао да минимизира резултат, рекавши да од почетка није имао шансе у Ајови.

„Сви су ми рекли не иди у Ајову, не можеш да завршиш ни међу први десет, ал је сам рекао да морам,“ рекао је Трамп.

У Демократском табору, бивша државна секретарка Клинтон је освојила 49.9 одсто гласова а Сандерс 49.6 одсто.

„У Ајови је вечерас почела политичка револуција,“ рекао је Сандерс, сенатор из Вермонта који себе описује као „демократског социјалисту“, преноси АфП.

Клинтонова је у Ајови желела да избрише сећање на резултат из 2008. године када је је изгубила од садашњег председника Барака Обаме, али то јој није сасвим успело. Сада је суочена са још једном тешком борбом са Сандерсом и у Њу Хемпширу.

„Ретко као сада имамо прилику за истинско такмичење идеја и да заиста размислимо шта Демократска партија представља и како желимо да изгледа наша будућност,“ рекла је она.

Ajова: Kруз бољи од Tрампа, Kлинтон и Сандерс изjедначени

Ajова: Kруз бољи од Tрампа, Kлинтон и Сандерс изjедначени

Стручњаци су предвиђали да ће висока излазност у Ајови користити политичким „аутсајдерима“ кој је припадају вашингтонском естаблишменту и који су досада доминирали у предизборној трци, што се показало тачним, оцењују медији.

За неке кандидате који нису имали много изгледа, Ајова је означила крај пута. Републиканац Мајк Хакаби је најавио да испада из трке, а извори блиски демократском кандидату Мартину О`Малију су рекли да ће он следити његов пример.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара