Вијести, Регион

Сретење – српски државни празник

Србијо срећан Дан државности! 15. и 16. фебруара, Република Србија прославља два веома битна датума у српској историји, као и верски празник Сретење Господње.

Пре 216 година, 15. фебруара 1804. године, Карађорђе Петровић подигао је Први српски устанак у нади од ослобођења од вишевековног ропства под Турцима. Иако завршен неуспехом, овај устанак покренуо је, након петовековне тишине и мрака у Србији, дух нашег народа и вољу за слободном земљом. Након Другог српског устанка и хатишерифа из 1830. и 1833. године, донет је и први Устав модерне Србије и то 15. фебруара 1835. године! Овај дан је тада почео да се слави и као Дан уставности Србије.

Сретење 1804

Сретење 1804

Лазо М. Костић: Свака употреба латинице за српски језик је антисрпски чин.

Ћирилица је символ српства. Она је његов саставни део. Српство би без ћирилице било кусо, крње, дефектно. Друго, оно се не би могло ни држати без свога писма. Дефектан и мањкав организам много би брже подлегао нападима који не престају. Знају то наши непријатељи. Зато су се толико и окомили на ћирилицу. Нашом, сопственом кривицом, ми смо ту учинили Ахилову пету наше националности, због комоције, због лењости, због недовољне будности. Непријатељи су то искористили и користе још данас.

Канадски Србобран 17. март 1955. године

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *