Вијести, Култура

Школе чекају 12.062 ученика

Бањалука – Министарство просвјете и културе РС расписало је јуче конкурс за упис у први разред средњих школа у школској 2014/15. години у којима мјеста има за 12.062 ученика.

Највише планираних мјеста је у гимназијама – 2.608. На другом мјесту је економија, право и трговина, гдје је планиран упис 1.982 ученика, а затим машинство и обрада метала са отворених 1.460 мјеста за будуће средњошколце.

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија је истакао да би ђаци требало да буду распоређени у 499 одјељења. Мутабџија је рекао да је једна од тренутно важних активности Министарства и помоћ матурантима из поплављених подручја да прославе матурско вече.

– У Добоју смо уз помоћ генералног директора „Интеграл инжењеринга“ Слободана Станковића, који ће обезбиједити вечеру и музику, омогућили прославу матуре за 1.000 ученика, а то желимо да урадимо и за матуранте у Шековићима и Шамцу, због чега позивамо све оне који су спремни да помогну – истакао је Мутабџија.

Он је подсјетио да је у току акција бањалучких матураната који ће вршњацима у Добоју позајмити хаљине и одијела за прославу матуре. Када је у питању завршетак наставе, в.д. помоћника министра за предшколско, основно и средње образовање Здравко Марјановић рекао је да настава за девете разреде траје до сутра, док ће ђаци из осталих разреда бити у клупама до 13. јуна, до када настава траје и за средњошколце.

– Оне школе које нису почеле да раде због поплава завршиће наставу истих ових датума, с тим да ће имати обавезу да позову ђаке и наставнике и закажу закључивање оцјена – истакао је Марјановић и додао да ће сви ти ученици имати прилику и да поправе лоше оцјене.

Директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић рекао је да су поплаве стресно дјеловале на ученике, због чега се припремају педагошко-психолошке радионице, у којима ће педагози и психолози у поплављеним подручјима радити са ђацима и помоћи им да преброде тај период. Он је казао да је јуче почело и екстерно вредновање ученичких постигнућа ученика деветих разреда, које је требало да буде 20. и 21. маја, али је због поплава одгођено.

Школе чекају 12.062 ученика

Школе чекају 12.062 ученика

Мање ђака

Начелник Одјељења за средње образовање Мира Грбић рекла је да би ове године из деветих разреда основних школа требало да „изађу“ 11.494 ученика, што је за готово 2.000 мање у односу на претходне године.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *